De ce plange copilul la Gradinita? 5 sfaturi utile pentru a grabi acomodarea

De ce plange copilul la Gradinita? 5 sfaturi utile pentru a grabi acomodarea
 Gradinita, ce perioada minunata!
Probabil si tu iti amintesti cu nostalgie aceasta perioada si cumva incepi sa retraiesti povestea prin propriul tau copilas. Daca a sosit perioada in care copilul va trece la o noua etapa, cea a presolarului, cu siguranta vei avea nevoie de manunchiul de sfaturi de mai jos.
De ce spunem asta?
Perioada de acomodare este una dificila, plansete si lacrimi la despartire insa nu doar de la copil, pentru ca frica de separare se va instala si la tine, ca mamica.

De ce plange copilul la gradinita?
Nu este un singur motiv, insa cel mai important este cauzat de faptul ca celui mic ii este frica sa ramana separat de tine si in plus intr-un loc complet nou.

 Sunt numerosi factori care pot contribui la dorinta copilului de a merge la gradinita. 
Unul din factorii importanti pe care tu draga mamica ar trebui sa il identifici, este modalitatea in care tu tratezi aceasta separare de copil si felul in care privesti aceasta despartire. Nu de putine ori auzi printre mamici ''mi se rupe sufletul sa-l las acolo'', ''oare ce o sa faca el'', '' vreau mereu sa stiu ce face la gradinita'', expresii care nu fac altceva decat sa accentueze nesiguranta ta ca parinte. Te intrebi ce impac are acest lucru asupra copilului? 
Un impact destul de mare, prescolarul va percepe gradinita ca un loc primejdios, ca doar prezenta mamei ii va garanta siguranta absoluta. In esenta, rolul tau ca parinte este sa ajuti copilasul sa depaseasca singur problemele si nu sa le rezolvi in locul lui. Asa este si cu gradinita, copilul trebuie sa invete sa depaseasca singur aceasta frica, sau acest moment poate mai putin placut, in care tu ca parinte va trebui sa-i ghidezi pasi din umbra.
Cum putem sa ajutam copilul sa se acomodeze la gradinita?
 Fiecare copil este diferit si nivelul de acomodare depinde de la caz la caz. Am sintetizat pentru tine o serie de sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare daca te regasesti in perioada mai dificila pentru tine si copilas, odata cu trecerea catre noua etapa, gradinita.
1. Vorbeste-i! Ofera-i informatii despre gradinita, noul loc in care va merge
Este important ca cel mic sa cunoasca locul unde va merge, cat va sta si ce ar putea sa faca in perioada cat sta acolo. De ce? Nimanui nu i-ar placea sa mearga intr-un loc necunoscut, neanuntat sau fara macar a cunoaste cateva mici indicii despre acel loc. Copii desoeri vor parea dezinteresati atunci cand le vei vorbi de gradinita dar cu siguranta vor capta destul de mult din informatia pe care tu i-o oferi. Fa tot posibilul sa-i vorbesti cu mult inainte de aceasta etapa despre ce va urma si incearca de asemenea sa iti stapanesti emotiile, iar tonalitatea vocii sa fie una blanda si prietenoasa.
2. Transformati momentul despartirii  din'' la revedere" in "ne revedem la ..''.
Nu poti ignora aceasta separare, dar cu siguranta o poti face mai placuta. Copilul va trebui sa perceapa aceasta ''despartire'' ca fiind una de moment si ca in scurt timp ''la revedere'' se va transforma in '' ne revedem''. Dupa ce usa se va inchide el va sti ca la finalul programului tu sau poate taticul il veti intampina cu drag. Zambetul si increderea pe care tu o arati il vor ajuta si pe el sa se linisteasca si sa fie increzator ca vei reveni. Cu cat sentimentele tale vor fi indreptate spre nesiguranta, cu atat mai mult impactul asupra copilului va fi unul major.
3. Frica nu trebuie ignorata ci trebuie inteleasa.
Permite-i copilului sa traiasca emotiile, dar sa nu-l copleseasca. Daca motivul pentru care refuza sa mearga la gradinita este altul decat frica de separare, acorda atentie situatiei si descopera unde este problema. Daca il vei face sa nege emotiile '' nu mai plange o sa vezi ce frumos va fi'',  ''copii nu se joaca cu plangaciosii'' nu vei face altceva decat sa inrautatesti situatia. Frica nu dispare doar pentru ca tu ca parinte iti doresti sa dispara, copilul va invata sa supravietuiasca cu ea ca orice alta persoana.
4. Nu pleca pe ascuns de la gradinita.
Probabil asta e unul din modurile in care parintii isi lasa copii la gradinita. ''pleaca acum cat nu este atent''. In relatia parinte-copil este foarte importanta increderea. Oare cum ar putea copilul sa capete incredere in ceea ce-i povestesti despre gradinita daca la intoarcere ''mami a disparut''? Tu ai avea incredere?
Este extrem de important ca cele spuse sa fie demonstrate si in practica. Da, vei fi langa copil, va plange insa va trebui sa transformi situatia tensionanta intr-una poate mai usor de acceptat. Frica de separare poate avea numeroase consecinte negative pentru viitor, poate opri copilul din a explora alte medii decat cel de acasa.
In plus, ai tot sprijinul cadrelor didactice care stiu exact reactia copiilor mici care abia incep gradinita. 
5. Permite-i sa planga,este normal.
Nu este nimic neinregula cu copilul vostru daca plange. Este complet normal sa planga, sa refuze masa la gradinita, sa-si schimbe comportamentul. Este o etapa noua cu multe schimbari, practic se desprinde din universul de acasa, zona lui de confort. De cele mai multe ori, aceste gesturi sunt percepute drept protest pentru aceasta schimbare. Cu multa incredere, siguranta si rabdare vei reusi sa faci ca aceasta perioada sa fie una placuta sau cat mai scurta. Nu te descuraja, nu pedepsi copilul pentru ca va percepe gradinita ca pe un loc ostil. Copilul va invata sa mearga in ritmul lui cu sustinerea ta.


Cu alte cuvinte, da, copilul va plange.
Exista solutie rapida pentru a opri plansul? Nu
Exista optiuni pentru a transforma progresiv acest plans intr-o stare de relaxare si confort a copilului? Da.
Copilul va invata treptat ca aceasta etapa de fapt nu este asa rea precum o percepe el si ca de fapt poate fi o aventura unde exista jocurii, responsabilitati, ocazia pentru prietenii noi, socializare si ordine. Iar tu draga mamica, vei invata odata cu el sa gestionezi situatia, frica ta de separare de copil, pentru ca nu va fi o perioada usoara nici pentru tine. 
Puisorul pe care mai ieri il adaposteai la piept acum isi desprinde aripile si se inalta spre locuri marete. 

Pentru a face acomodarea cat mai placuta, noi am conceput cu dragoste lenjerii pentru gradinita moi si confortabile. Somnul de amiaza va fi unul extrem de confortabil, exact ca acasa. 



Te invitam sa descoperi colectia noastra dedicata gradinitei si sa ne impartasesti din fricile tale legate de aceasta etapa.

Ne revedem curand...







 

Suport clienti 09:00 - 17:00

0749324677 office@paturicafermecata.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!