Vacanta se apropie de final, toamna asteapta cu nerabdare sa revina pe ale noastre meleaguri si odata cu acest anotimp incepe si o etapa noua pentru unii din prichindeii nostri si anume gradinita.
Emotii, trairi noi si multe sentimente amestecate se asaza atat pentru tine cat si pentru al tau prescolar. Esti pregatita draga mamica? Stim ca este o etapa destul de axioasa si frica de separare isi spune cuvantul. Insa, gandeste pozitiv. Copilul tau va invata numeroase lucruri si va deprinde cunostinte ce ii vor fi de folos si in urmatoare etape.
Printre lacrimi, tipete si poate un plans milos, copilasul va invata ca gradinita devine parte din dezvoltarea lui si ca de fapt nu este o etapa asa neplacuta, ca va avea prieteni, va invata lucruri noi si totodata va fi responsabil.
Iata cateva lucruri pe care copilul tau le va adauga in bagajul de cunostinte si care il vor ajuta in acest proces.
1. La gradinita se leaga prietenii minunate
Debutul primelor prietenii stranse sunt marcate de inceperea gradinitei. Intrarea in colectivitate este prilejul ideal pentru a socializa si pentru a petrece timp cu ceilalti copilasi. Cum incepe totul? Desi pentru tine ca adult poate parea banal, prieteniile dintre cei mici incep deseori cu o invitatie la joaca, impartirea unei jucarii sau un biscuite oferit drept simbol al prieteniei. Gesturi poate mici pentru tine, dar imense ca semnificatie pentru cei mici. Entuziasmul copiilor de a avea cu cine sa descopere miunatele jocuri si sa imparta atat experiene bune cat si mai putin bune nu se compara cu nimic.
Si sa nu uitam ca socializarea poate face ca adaptarea prescolarului tau sa fie mult mai usoara. Vei auzi deseori de la copil ca doreste sa mearga la gradi sa se joace cu Vlad, Cezar, Timeea sau Sofia.
2. Deprinde lectia generozitatii
Convietuirea in colectivitate inseamna sa imparti din cand in cand cu aproapele chiar daca acest lucru nu ti se pare corect pentru inceput. Daca te confrunti cu aceasta problema si copilul tau refuza de fiecare data sa imparta jucarii sau poate chiar si o gustare, atunci fii fara grija, mediul prescolar in care va fi expus zi de zi va deschide portile generozitatii, in special prin puterea exemplului. Va invata ca pentru a primi, este important sa daruiesti si ca pentru a-ti face cu usurinta noi prieteni este important sa imparti si sa fii generos. Poate parea greu la inceput insa usor, usor schimbarile vor avea loc si cu siguranta doamnele educatoare vor sti sa gestioneze situatia si cum sa-i motiveze pe cei mici.
3. Invata sa lucreze in echipa
Cheia succesului este munca in echipa. Desi poate aceasta notiune nu este inteleasa pe deplin de copilasi, ei vor deprinde ulterior ce inseamna sa fii o echipa si cat de mult conteaza ca fiecare membru sa contribuie la scopul stabilit de echipa. Tot la gradinita vor invata ce inseamna sa fii liderul unei echipe in diverse jocuri si activitati si cat de mult conteaza ca acesta sa fie implicat in activitate. Unde-s multi, puterea creste nu?
4. Te poti descurca singur
Odata cu inceperea gradinitei, mami si tati nu vor mai fi aproape sa rezolve problemele si acest lucru poate crea panica in randul copilului. Nu te panica, al tau copil va invata la gradinita sa fie responsabil si sa se descurce singur in anumite momente, pentru ca aici nu vor mai fi parintii care sa rezolve diversele situatii. La gradinita va fi doamna educatoare sau ingrijitoare dupa caz, insa nu doar pentru un singur copil ci pentru o colectivitate intreaga. Prescolarii vor invata sa manance singuri, sa se incalte, sa se imbrace si sa-si pregateasca lucrurile pentru ora cand vor merge acasa. Pe langa multe jocuri si activitati, gradinita responsabilieaza copilasii.
5. Igiena este importanta
Bineinteles ca normele de igiena sunt importante oriunde, insa la gradinita cu atat mai mult pentru ca prescolarul va convietui in colectivitate. Regulile vor fi respectate pe deplin, spalatul mainilor inainte si dupa masa si alte necesitati se vor instala in rutina zilnica a copilului. Gradinita se doreste a fi un mediu sanatos in care toti copilasi respecta regulile de baza ale igienei. Vei observa si o schimbare in rutina de acasa ce te va surpinde placut.
6. Nu poti participa la toate zilele de nastere
Greu de inteles pentru unii copilasi si greu de explicat de catre parinti acest subiect pentru a nu face copilul sa se simta marginalizat. Este de la sine inteles ca si la gradinita fiecare va avea grupul lui strans. Important este ca cel mic va intelege ca nu toti copii pot participa la zilele de nastere si ca este ok sa nu fii prieten chiar cu toata lumea. O zi de nastere inseamna sa ai alaturi oameni dragi si care-ti sunt apropiati. Asta nu inseamna ca nu poti fi prieten cu copilasul care nu a fost invitat la ziua de nastere.
7. Toti sunt egali la gradinita
Daca acasa copilul este in centrul atentiei si crede ca totul i se cuvine, va fi un soc pentru el cand va constata ca la gradi nimeni nu este in centrul atentiei si ca fiecare copil este pe picior de egalitate fata de celalalt. Astfel, va invata ca sunt si alti copilasi care au nevoie de atentie si ca aceasta va fi acordata tuturor in mod egal, poate fi acest lucru chiar o pregatire precoce pentru prezenta urmatorului membru din familie. Stai fara grija in acest sens, personalul se va ocupa indeaproape de copil si niciunul dintre ei nu va simti ca este neglijat.
8. Cuvintele magice functioneaza de fiecare data
Cuvintele magice pe care copilul va invata sa le foloseasca des sunt : ''multumesc'' , ''te rog'', ''cu placere'', ''as putea''. Aceste cuvinte delicate functioneaza si pentru adulti, nu numai pentru copii. Bunul simt va castiga de fiecare data si copilul va invata sa foloseasca in orice alt mediu cuvintele magice si cumva acestea vor face parte din rutina sa. Va avea prilejul printre ceilalti copii sa puna in valoare aceste deprinderi pe care poate chiar tu i le-ai fixat.
9. Ordinea si disciplina sunt importante.
Ca in orice alt colectiv, cele doua notiuni sunt importante. Ordinea este esentiala, copilul va invata sa stranga jucariile dupa ce jocul s-a terminat, sa faca curat la locul de joaca, sa fie organizat in viitoarele activitati. Fiecare copil va beneficia la gradi de dulapior unde sa-si pozitioneze lucrurile personale pe care le va lua la finalul programului. Pentru a-ti veni in ajutor noi am creat un saculet vesel si colorat pentru copilasi in care sa-si depoziteze schimburile si papucei pentru gradinita, ba chiar rucsacelul poate fi personalizat pentru un plus de unicitate. Disciplina si ordinea sunt cheia reusitei la gradinita, joaca si voia buna nu se vor instala daca ordinea si disciplina nu vor fi respectate.
10. Frica de a gresi este fireasca
Frica de esec sau poate de a gresi nu este privita de copii corespunzator mai ales cand ceilalti copilasi ar putea vedea acest esec sau aceasta mica greseala. Imediat intervine marginalizarea si copilul in general va simti mult mai puternic acest sentiment. La gradinita, va invata ca oricine poate gresi si ca de fapt conteaza mai mult cum reusesti sa repari gresala sau cum reusesti sa treci peste un mic impas, iar la final sa constientizezi ce ai invatat de fapt.
Sunt mult mai mult de 10 lectii pe care copilul le va invata odata cu aceasta noua etapa, insa noi am subliniat doar cateva spre a-ti arata ca la finalul acestei etape copilul va fi schimbat in bine si mult mai bogat decat la inceput. Poate va fi greu la inceput, putin neobisnuit atat pentru tine cat si pentru el, insa toate acestea vor trece si ziua in care al tau copil isi va manifesta dorinta ca vrea la gradinita va fi una cu adevarat plina de bucurie. In spatele acestei acomodari, sta de fapt si influenta importanta pe care parintele o are pentru copil si modul in care el priveste aceasta schimbare.
Controleaza emotiile si incearca sa-i oferi copilului siguranta in propriile decizii pentru ca increderea de sine va spori.
Uite ce am pregatit pentru colectia destinata Gradinitei.