Un adult are nevoie de 8 ore de somn in fiecare noapte. La copii situatia este diferita ei avand nevoie de mai mult timp de odihna. Somnul are un rol important in cresterea si dezvoltarea copiilor prin prisma faptului ca ii ajuta sa creasca mari, puternici, frumosi si energici.
Cantitatea de somn de care are nevoie un copil se calculeaza in functie de varsta. Acesta va fi criteriul la care ne vom raporta in articolul de astazi, asa ca sa ii dam drumul la treaba.
1 - 4 saptamani ( prima luna)
In aceste prime saptamani bebelusii au nevoie de 16-18 ore de somn din cele 24. Ei o sa aiba perioada de somn segmentata trezindu-se tot intre 2-4 ore dat fiind ca adaptarea la mediul extrauterin se rezuma la inceput la somn si hrana.
1-4 luni
Un bebelus intre 1-4 luni ar trebui sa doarma intre 14-16 ore. Pot ajunge sa aiba un somn neintrerupt chiar si de 6 ore. Aceasta este si perioada in care ei incep sa faca diferenta intre zi si noapte.
4-12 luni
Specialistii sustin ca este indicat sa doarma la aceasta varsta undeva la 15 ore insa acest lucru nu este posibil mai mereu, ei ajugand de fapt sa doarma 14-15 ore. Este perioada perfecta cand ii poti forma o rutina de somn.
1-3 ani
Este perioada in care copilul va renunta la somnul de dimineata si la cel de dupa amiaza, ramanand doar cu cel de la pranz care dureaza in medie de 1-4 ore. Asta inseamna ca o sa aiba un somn de 12-14 ore intreaga zi.
3-6 ani
La varsta de 3 ani, majoritatea copiilor inca au pauza de somn la pranz, in comparatie cu varsta de 5 ani, unde majoritatea copiilor renunta. Ajung sa doarma intre 11-13 ore.
7-12 ani
Copiii de 7-12 ani dorm, in medie, noua ore. Motivul poate fi scoala, activitatile extrascolare, activitatile cu familia si joaca care le ocupa o mare parte din timp.
12-18 ani
Nevoia de somn ramane la fel de vitala pentru sanatatea si bunastarea si la aceasta varsta. Un adolescent are nevoie de 8-9 ore de somn pentru a functiona la capacitate maxima.
Principalele beneficii ale somnului sunt:
- favorizeaza cresterea - hormonul de crestere este secretat in primul rand in timpul somnului profund.
- are rol in reglarea starilor emotionale - daca copilul tau este vesel, gingas si cu multa energie, atunci el si-a luat doza necesara de somn si acum e gata de distractie si de impartit voie buna.
- imbunatateste functiile creierului ( memoria, capacitatea de concentrare, atentia, etc) - copiii care nu dorm suficient pot avea un timp mai dificil sau lung de concentrare sau de gestionare a dispozitiilor sale. Daca copilul tau este bine odihnit nu numai ca o sa se concentreze si o sa invete lucruri noi mult mai repede, ci o sa ajute si creierul sa preia informatiile si sa le retina intr-un mod mult mai rapid.
- creste productia de proteine;
- intareste sistemul imunitar - Oamenii de stiinta au demonstrat ca somnul de noapte de calitate imbunatateste sistemul imunitar.
- contribuie la refacerea energiei necesara pentru activitatile zilnice.
Solutii pentru un somn linistit si neintrerupt
In prima parte din viata bebelusilor somnul este perturbat de diverse activitatii precum: momentele de hrana, schimbatul scutecului sau rutina de seara. Din cauza numeroaselor treziri repetate, cei mici pot avea o odihna deficitara si pe parcursul zilelor sa manifeste atitudini nepotrivite. In acest sens, noi iti propunem cateva sfaturi adunate din experienta noastra si a mamicilor cu care interactionam constant.
1. Respecta programul de somn. Aceasta regula este importanta deoarece copii tind sa devina agitati si nervosi atunci cand ora de somn este depasita. O rutina bine stabilita poate crea un cadru perfect pentru somn si poate ajuta la pregatirea treptata a copilului pentru aceasta etapa. Poti incepe sa-ti pregatesti prichindelul cu jumatate de ora inainte de ora fixata pentru somn.
2. Pregateste o rutina. Poate o baita de seara sau poate o pijama moale si confortabila, spalatul pe dinti. Activitati care sa-i induca copilului ca urmeaza momentul de odihna. O baita relaxanta este un ajutor prielnic pentru somn, nu vei avea nevoie de multe lucruri: o cadita, produsele pentru igiena, un prosopel sau halat la nevoie si o pijama confortabila.
3. Foloseste sunete albe. Recunoscute pentru efectul de calmare pe care aceste sunete le au asupra copiilor au devenit in perioada actuala o necesitate. Astfel, poti apela la sunete de tipul celor de aspirator, un sunet sau o muzica pentru somn, linistitoare sau o poveste relaxanta.
4. Cadru ideal. Pentru un somn linistit si pe o durata eficienta conteaza extrem de mult si locul unde cei mici dorm. Camera trebuie sa fie amplu pregatita. Evita pentru inceput luminile puternice. Poti folosi o lampa sau o alta lumina calda. Patutul trebuie sa fie si el echipat corespunzator. Lenjeria trebuie sa fi confortabila si sigura, nu trebuie sa necajeasca copilul in vreun fel. Ai grija sa folosesti paturica sau pilota adaptata sezonului pentru a evita supraincalzirea. Acesta este un alt factor pentru care copii se trezesc frecvent.
Dupa cum spuneam si in articolele trecute, fiecare copil este unic si are propriul sau program de somn insa ceea ce este esential la rutina sa de somn este sa fie una adaptata in functie de varsta copilului si sa fie una cat se poate de confortabila.
Revenim curand cu articole, stai aproape..