10 lucruri pe care nu ar trebui sa i le spui copilului niciodata

10 lucruri pe care nu ar trebui sa i le spui copilului niciodata
    Comunicarea cu copiii este printre cele mai sensibile momente pe care, tu ca parinte o traversezi. Unii parinti o numesc provocare, insa noi o numim o perioada mai greu inteleasa si care necesita o pregatire emotionala, pentru ca este posibil si ca situatia sa decurga cum nu te-ai asteptat.
Atunci cand discuti cu copilul tau, incerci sa o faci pe intelesul lui si sa-i explici anumite contexte intr-o maniera blanda, insa sunt situatii cand impulsul acapareaza conversatia si doar printr-o replica poti distruge tot echilibru cladit pana in prezent.
Este normal ca in anumite momente sa-ti pierzi rabdarea, viata de parinte uneori poate fi solicitanta. Sfatul nostru este sa nu rostesti expresii care pot provoca suparari, furie sau chiar confuzie.
Din exprienta adunata de la mamici, noi am realizat o lista cu acele cuvinte pe care al tau copil nu va dori sa le auda de la tine, ca parinte.
Evita-le cat mai mult posibil, pentru a cladi o relatie puternica si pe termen lung cu al tau copilas.

1. "Lasa-ma in pace. Nu vezi ca am treaba?"
Cu siguranta au existat momente in care ai fost obosit/a, munca, evenimente stresante sau alti factori au determinat poate o atitudine mai putin placuta a ta, in anumite momente. Nu este nimic rau in a lua o pauza, asta nu inseamna ca printele nu-si iubeste copilul. Conteaza foarte mult modalitatea in care iti exprimi aceasta nevoie de spatiu. O asemenea vorba devenita obisnuinta poate crea confuzie pentru copilul tau. Sunt mari sanse sa isi puna intrebarea: Daca mami si tati sunt mereu ocupati, atunci ce rost are sa mai incerc sa vorbesc cu ei?
Cu siguranta asta va gandi copilul, va percepe relatia copil-parinte intr-o maniera mai putin placuta. Ai putea sa te scuzi pentru inceput, sa-i spui adevaratul motiv pentru care nu poti ascuta acum, sa-i promiti ca in scurt timp veti vorbi sau pur si simplu sa lasi totul deoparte si sa asculti ce are de spus. 
In fiecare moment copilul are nevoie sa stie ca este iubit, chiar daca atunci cand isi doreste atentia ta, nu o primeste de fiecare data. 

2. Nu te vei schimba niciodata
De cele mai multe ori este bine sa eviti cuvinte de tipul ''niciodata''. Este deja o plecare cu stangul in procesul de comunicare cu copilul. Negativismul acestei expresii va plasa copilul intr-o pozitie joasa, lipsita de speranta. El va crede ca nu va reusi sa evolueze, sa faca performanta si va ramane mereu la acelasi nivel. 
In anii copilariei, cei mici isi iau drept modele parintii, care le devin eroi, motiv pentru care tot ceea ce rostesc parintii ii influenteaza in sens atat pozitiv cat si negativ. Alege sa ii vorbesti cu blandete de fiecare data, chiar daca aveti limite pe care cel mic trebuie sa le respecte, empatia trebuie sa ramana. 

3. De ce nu poti fi si tu la fel ca..?
Comparatiile intre copii sunt cea mai nociva metoda de comunicare pe care tu ca parinte o poti adopta, voluntar sau involuntar. Indiferent de persoana cu care alegi sa-l compari pe al tau copil, acesta va fi afectat. Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui si fiecare are nivelul sau de performanta. Faptul ca tu ii sugerezi ideea de a se asemana cu un frate, prieten verisor, pentru el inseamna ca tu ca parinte, nu esti multumit de el sau ca iti doresti sa fie diferit. In loc de comparatie, poti scoate in evidenta lucrurile la care copilul este bun, poti sa-l motivezi sa incerce sa creasca unde simte ca mai are de lucrat, insa niciodata nu folosi cuvintele: '' colegul tau e mai bun, tu de ce nu poti fi?''.

4. M-ai dezamagit.
Dezamagirile deseori sunt de moment, insa o vorba spusa copilului o vei retrage mult mai greu. Chiar daca in anumite situatii simti ca al tau copil te-a suparat, incearca sa comunici,sa-i explici unde a gresit si ce ar putea remedia. Copii trebuie motivati in fiecare lucru, faptul ca ii asociezi uneori cu dezamagiri nu fac decat sa produca ruptura in relatia voastra.

5. Nu primesti desert pana nu mananci tot din farfurie!
Aici deja ne raportam la un santaj emotional. Daca nu faci asta...nu primesti asta. Incearca sa-i explici copilului de ce initial trebuie sa manance felul de mancare si mai apoi desertul si care este mai benefic pentru el. Gandeste-te ca cele doua cuvinte pot fi schimbate mai tarziu, in contexte de tipul:" Daca nu inveti..nu primesti telefon". Copilul nu va constientiza niciodata valoarea invatatului, el va asocia acest lucru cu bucuria telefonului. In special cand vine vorba de alimentatie, cei mici au nevoie sa lege o relatie pozitiva cu hrana, pe care sa o accepte ca fiind o parte benefice, ce le face bine si ii mentine sanatosi. Acest tip de conditionare nu are efecte de lunga durata, iar desertul poate fi chiar considerat mai mult un rasfat ocazional decat o "mita". 

6. O sa te las aici.
Abandonul este un lucru negativ pentru copii. Senzatia de singuratate, fara lipsa de aparare poate fi neplacuta pentru copii. "Daca nu esti cuminte, te las aici".  Aceasta expresie este o sanctiune pe care tu voluntar sau involuntar incerci sa o subliniezi, producand frica in constiinta copilului. Acest lucru va da roade insa nu pentru mult timp, iar pe termen lung poate afecta capacitatea copilului de a actiona. 

7. Vorbim cand vine tata acasa
De cate ori nu ai auzit si tu aceasta replica in copilarie? Acest tip de abordare insa este ineficienta pe termen lung. De ce spunem asta? Faptul ca cel mic nu primeste pedeapsa in timp real ci ea se prelungeste pana la venirea tatalui, poate unoeri fi nefolositoare. Practic,copilul poate uita si cu ce a gresit. Scade ineficenta ta ca parinte, copilul va continua sa faca prostioare pentru ca nu tu vei fi cel care il va pedepsi. Si nu in ultimul rand, are un efect negativ pentru parintele care nu este prezent deoarece va fi considerat '''parintele rau''.
Discutiile necesita o abordare echilibrata, cu blandete, in acelasi timp cu fermitatea limitelor pe care cei mici este bine sa le aiba.

8. Poti mai mult de atat.
Desi poate pare o replica care sa ii motiveze pe copii, de fapt rolul acesteia este dezamagitor, sugerand copiilor ca de fapt ceea ce fac in momentul de fata nu este suficient pentru tine ca parinte. Important pentru copil este sa evidentiezi potentialul actual si nu pe cel din viitor. Bucura-te de reusita de moment si lasa-l sa mearga usor si catre posibile victorii insa fara a-l forta.

9. Esti egoist.
Daca cu adevarat copilul da dovada de anumite comportamente care sa inspire egoism, atunci poti lucra cu el pe acest subict insa niciodata sa nu-i scoti defectele in fata. Ii poti explica de ce aici nu a procedat corect, ce ar putea imbunatati si cum poate un defect sa devina o calitate sau un punct forte al acestuia.

10. Esti atat de...?

Orice cuvant ofensator ce urmeaza dupa ''de'' scade incredera de sine a copilului. Inainte de a adresa orice apelative la adresa copilului incearca sa vezi unde este problema de fapt si ce ai omis in comunicarea cu el. In unele situatii nu copii sunt de vina, ci modalitatea parintilor de a aborda problema.

Cu alte cuvinte, comunicarea cu copilul poate fi uneori o bomba cu ceas. Trebui intodeauna gandite replicele ce vor urma pentru ca fiecare copil va intelege in propria sa maniera, uneori poate nu cum te asteptai. Alege potrivit cuvintele si nu uita: Evita expresiile de mai sus sau altele poate cu acelasi inteles pentru ca nu vei face decat sa strici ce ai cladit pana in prezent. 

Ramaneti aproape, noi revenim cu articole curand...

Suport clienti 09:00 - 17:00

0749324677 office@paturicafermecata.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!