De la retete diversificate si pana la incercarea esuata de a face copilul sa manance, ai parcurs orice varianta si nimic nu s-a schimbat?
Noi ti-am pregatit mici secrete ce te vor ajuta in acest proces lung si care vor sprijini dezvoltarea obiceiurilor sanatoase in alimentatia copilului tau.
Pentru inceput nu te ingrijora daca refuza mancarea, la un moment dat va cere singur pentru ca organismul are nevoie de nutritie indiferent de alegerea copilului.
Vezi mai jos cateva trucuri de la parinti adunate
1. Stabileste un programul regulat de masa
Un aspect important in educarea unui copil in privinta mesei este sa stabilesti inca de la inceput un program regulat de masa. Copiii se simt in siguranta si mai motivati sa manance cand stiu la ce ora vor avea mesele, iar rutina, ca si cea a somnului sau a baitei de seara ii ajuta sa se simta si relaxati. Trebuie sa incurajezi copilul sa manance la ore fixe, astfel incat corpul sa se obisnuiasca cu un ritm alimentar sanatos. In functie de numarul de mese pe care copilul le va avea, lasa un mic interval si pentru gustarici, stim cat de iubite sunt de copilasi.
Asigura-te ca meniul copilului tau este variat si echilibrat din punct de vedere nutritional. Include legume, fructe, proteine (cum ar fi carne, peste, tofu sau leguminoase), cereale integrale si produse lactate sau alternative de lactate pentru a-i oferi toti nutrientii necesari dezvoltarii sanatoase. Evita sa adaugi alimentele procesate si acorda o atentie deosebita.
3. Joaca-te cu mesele si fa-le cat mai atractive
Pregateste si prezinta mancarea intr-un mod atractiv si colorat. Copiii sunt mai determinati sa manance alimente care arata bine si sunt aranjate in mod placut pe farfurie. Pana la urma, nici tu nu vei manca ceva ce nu arata pe placul tau sau nu prezinta interes. Poti opta pentru figurine, omleta in forma de animalute, forme geometrice.
4. Invata sa ai si tu obiceiuri sanatoase
Ca parinte, ai un rol important in modelarea comportamentului alimentar al copilului tau. Daca ei te vad mancand alimente sanatoase si gustandu-le cu placere, vor fi mai incurajati sa faca acelasi lucru. Schimbarea pleaca de la tine, ca parinte.
5. Nu forta
Evita sa fortezi copilul sa manance sau sa termine tot din farfurie. Poate fi util sa-i incurajezi sa guste mancarurile noi, dar nu trebuie sa faci un lucru neplacut din asta. Preocupa-te ca mancarea copilasului sa fie calitativa si lasa-l pe el sa decida cantitatea.
6. Creeaza un mediu placut la masa
Momentul mesei trebuie sa fie unul placut si pozitiv pentru copilul tau. Discuta cu el, incurajeaza-l sa iti impartaseasca parerea despre mancare si sa participe in discutii placute la masa. Este un prilej de discutie si o oprtunitatea de a povesti cum si-a petrecut ziua fiecare.
7. Spune adio distragerilor in timpul mesei
In timpul mesei, incearca sa limitezi distragerile precum televizorul sau dispozitivele electronice. Concentrarea pe mancare si pe interactiunea la masa poate ajuta copilul sa fie mai atent la propriile senzatii de foame si satietate.
Pentru ca mometul mesei sa fie unul confortabil pentru copilas am realizat bavetele pentru ca cel mic sa poata manca fara grija, iar imbracamintea sa ramana intacta si sa-ti usureze munca.
Vei regasi o gama variata de bavete, de la muselina si pana la cele impermeabile, aici :
Un ajutor de nadejde in procesul de hranire este scaunul de masa. De ce?
Utilizarea unui scaun de masa aduce numeroase beneficii atat pentru parinti, cat si pentru cei mici. Acest echipament esential in cresterea si dezvoltarea copilului aduce cu sine o serie de avantaje importante:
Ofera siguranta si stabilitate in timpul meselor- Scaunele de masa pentru copii sunt proiectate pentru a oferi un suport sigur si stabil in timp ce micutul se afla la masa. Acestea sunt prevazute cu curele de siguranta sau centuri, ceea ce reduce riscul de caderi sau accidente.
Sprijina bunele maniere- Utilizarea unui scaun de masa ii ajuta pe copii sa invete bunele maniere la masa si sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase. Ei invata sa stea asezati si sa manance intr-un mediu organizat.
Permite copilului sa participe activ la mesele de familie- Cu ajutorul scaunului de masa, copilul mic se poate alatura cu usurinta meselor de familie. Acest lucru contribuie la crearea unui mediu social si emotional pozitiv, in care micutul se simte inclus si valorizat.
Usor de transportat si impachetat- Scaunele de masa pot fi adesea pliabile sau demontabile, ceea ce le face usor de transportat si depozitat. Aceasta flexibilitate este utila in special atunci cand sunteti in miscare sau calatoriti cu copilul.
Ofera independenta copilasului- Scaunul de masa ii ofera copilului un sentiment de independenta, deoarece ii permite sa manance singur si sa ia decizii cu privire la alimentele pe care le consuma.
Acestea fiind spuse, amintiti-va ca fiecare copil este unic si ceea ce functioneaza pentru unul poate sa nu functioneze pentru altul. Este important sa fii flexibil si sa adaptatezi aceste secrete la nevoile si preferintele individuale ale copilului. In cele din urma, scopul este de a crea o relatie pozitiva si sanatoasa cu mancarea si de a oferi copilului o baza solida pentru obiceiuri alimentare sanatoase in viitor.
Disclaimer: sfaturile din acest material nu sunt sfaturi medicale si trebuie tratate ca atare.