Prima saptamana la gradinita - cum ne pregatim?

Prima saptamana la gradinita - cum ne pregatim?
   Ne intoarcem la momentul schimbarilor.
Copii merg sau se reintorc la gradinita si incepe o noua etapa incarcata de emotii. 
Daca in sinea ta se manifesta sentimente de bucurie ca al tau copil in sfarsit va traversa un program bine pus la punct si va fi intr-o continua ordine si disciplina, nu poti nega faptul ca frica de separare si multele intrebari despre cum va fi, nu s-au instalat si la tine draga mamica, nu?
Ei bine, nu esti singura in aceasta situatie, noi la randul nostru am traversat aceasta etapa si am trecut prin aceleasi stari si agitatie ca si tine.
Ne-a ajutat cu ceva faptul ca am fost putin sfioase si pline de ganduri, atunci? Cu siguranta nu, putem afirma acum cand privim situatia putin altfel.
Pentru inceput, nu te panica. 
Fiecare situatie tensionata are o solutie si fiecare copil in cele din urma se va acomoda la gradinita. Poate nu in prima saptamana, luna sau an...dar odata si odata o sa iubeasca mersul la gradinita, joaca cu ceilalti copilasi si sutele de activitati care-l asteapta.
Au nevoie de timp pentru ca schimbarile sunt percepute de ei intr-o maniera ce capata amploare mai mare decat de un adult datorita fricii de separare. Nici tu nu te-ai fi simtit confortabil sa fii lasat intr-un mediu despre care nu stii si nu intelegi nimic, unde vei dormi si nu ii vei avea alaturi pe ai tai parinti..

Cum ne pregatim fizic si emotional pentru prima saptamana de gradinita?

Este bine sa iti pregatesti un bagaj de rabdare, vointa si capacitatea de a rezista la lacrimile de despartire ale copilului pentru ca se anunta un drum lung si poate putin anevoios.
Inainte de saptamana propriu-zisa de gradinita este bine sa pregatesti putin teritoriul. Cum?
Incepe prin a-i povesti copilului de fapt ce inseamna gradinita, unde este situata, motivul pentru care va sta acolo si ce lucruri interesante va descoperi. Cu cat prescolarul stie mai multe despre noul loc in care isi va petrece timpul cu atat acomodarea va fi mai usoara. Frica de necunoscut, de nou, este perceputa mai riguros de ei dat find si varsta destul de mica. 
Poti realiza plimbari in timpul liber pentru ca cel mic sa se obisnuiasca cu traseul, sa vada unde este situata gradinita.
Vorbeste-i despre activitatile si jocurile interesante pe care le va realiza acolo, despre prieteniile pe care le va lega si despre doamnele ce vor lua locul ''mamei'' pentru jumatate de zi sau mai mult.
Cum realizam despartirea?
Lacrimi si nervi. Glumim, insa prima saptamana in general asa se manifesta. Nu doar de la copil, caci si tu ca parinte este posibil sa versi lacrimi nestiind cum va fi cel mic acolo, daca va manca, daca va dormi, daca cineva il va imbratisa la nevoie...
Un sfat pe care si specialistii il recomanda este sa eviti plecatul atunci cand copilul nu observa sau pe furis.
De ce? Simplu.
Copilul va percepe ca a fost abandonat. El trebuie sa constientizeze despartirea pe termen scurt si faptul ca tu la finalul programului il vei lua acasa. Copii au nevoie sa-si exteriorizeze emotiile, sa inteleaga de ce merg in acest loc si faptul ca parintii nu-l abandoneaza. Poti sa te desparti printr-un simplu '' iti doresc o zi minunata, ne vedem la finalul programului'', calmitatea ta il va linisti si pe el si va sti ca la finalul zilei vei fi acolo sa-l iei. Copii au nevoie de siguranta din partea ta ca parinte, pentru a se simti si ei la randul lor in siguranta. 
Poti chiar intra intr-o mica discutie cu doamna educatoare pentru a-i arata copilului ca de fapt aceasta este prietenoasa si poate intui relatia dintre voi.

                                            

Cum va fi revederea?
  Revederea va fi o incantare atat pentru tine cat si pentru copil. Acestia asteapta cu nerabdare sosirea ta inca de la primele ore. In prima saptamana sau pana cand observati ca situatia se prezinta mult mai ok este recomandat ca dupa masa sa petreceti cat mai mult timp impreuna pentru a recupera orele pierdute. Fa tot posibilul sa-i arati copilului ca exista suficient timp pentru a va juca, pentru a sta impreuna, chiar daca merge la gradinita si ca de fapt nimic nu s-a schimbat in rutina voastra. 
Incearca sa ii arati copilului sentimentele de bucurie pe care le manifesti odata cu revederea pentru ca va constientiza faptul ca e o incantare pentru tine sa-l revezi.

                                            


Cum gestionam relatia parinte-educator?
Pentru ca totul sa fie in armonie la gradinita, este important ca relatie parinte-educator sa fie una sincera si apropiata. Cu cat ii veti explica mai bine doamnei felul copilului de a fi, tabieturile pe care le are la somn sau la masa, cu atat ea va fi pregatita sa gestioneze orice problema ivita pe parcursul zilei. Totodata, daca veti avea o relatie apropiata cu doamna educatoare, copilul se va simti in siguranta, ii va creste increderea in sine si treptat va prinde incredere si in doamna ce-l va sprijini pe parcursul anului. 
Incearca sa porti discutii cat mai sincere si sa astepti la randul tau sinceritate si un comportament adaptat mediului specific gradinitelor.

                                                 


  Cum sa-i asiguram sederea mai usora copilului?

Pentru o acomodare rapida a prescolarului la gradinita contribuie foarte mult si felul gradinitei. Starea copilului este influentata deseori de culorile prezente, lumina, atmosfera generala. Ei vor asimila locul cu cel de acasa si vor incerca sa gaseasca lucruri cat mai comune pentru a se familiariza. Deci daca copilul tau obisnuieste sa doarma cu o jucarie, un accesoriu sau intr-un anume fel, este important ca pentru inceput sa respecti acestea. Poti opta pentru o lenjerie asemanatoare celei de acasa sau pentru o paturica preferata, orice lucru care sa-i inspire incredere si un mediu familial.
Confortul in timpul somnului este dat si de calitatea lenjeriei pe care va dormi si a tesaturilor folosite, deci asigura-te ca alegi tesaturi potrivite. 
Este util ca cel mic sa detina un rucsacel unde sa-si depoziteze lucrurile personale precum: papucei, prosop, jucarioare, hainute de schimb. Acest lucru va ajuta la stabilirea unei ordini si la faptul ca lucrurile nu vor fi incurcate cu ale colegilor sai. Pus in dulap, rucsacelul va fi in siguranta si va proteja pana la plecare lucrurile personale. 



                         





   Cu alte cuvinte, prima saptamana de gradinita nu va una tocmai usoara, insa conteaza felul in care vei reusi sa faci fata la stres si presiune si cum il vei ajuta pe al tau prichindel sa depaseaca aceasta perioada. 
Fii sincera si explica-i copilasului exact situatia, poate nu va intelege de la inceput insa nu te da batuta, perioada lacrimilor va disparea si in curand vei auzi "vreau la gradi''.
Pana atunci, noi asteptam sa impartasesti idei si experiente despre prima saptamana la gradinita. Uite, scrie-ne chiar aici: https://bit.ly/3KmAK4J






 

Suport clienti 09:00 - 17:00

0749324677 office@paturicafermecata.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!