🎁 Magia Crăciunului te așteaptă! Profită de 10% reducere la toate pachetele de Crăciun între 09.12 și 18.12! 🎄✨

Baita dupa botez sau Scoaterea din Mir

Baita dupa botez sau Scoaterea din Mir
        Botezul propriu-zis a trecut insa acum urmeaza o noua ,,etapa'' si anume baita dupa botez sau popular numita si scoaterea din mir. Scoaterea din mir este un motiv in plus de sarbatoare si de bucurie pentru parinti, nasi dar si pentru rude. Este un nou prilej de a petrece clipe frumoase impreuna si de a creea amintiri. Credem ca este o frumoasa traditie romaneasca ce aduna familia si prietenii apropiati, cu bucurie si urari de bine, in jurul copilului proaspat crestinat. Mama si nasa sunt organizatoarele si pot fi oricat de creative doresc in desfasurarea ceremonialului, in care trebuie sa domneasca buna intelegere si bucuria. 

        Ce se intampla de fapt?
  Nasii merg sa imbaieze bebelusul proaspat crestin. Este o baita ritualica la care se spune traditional ca pot participa doar femeile, adica mamica, nasica, mosica sau alte membre din familie de sex feminin. La nivel simbolic, ele iau locul ursitoarelor din mitlogia romaneasca, acele spirite despre care se crede ca au darul de a hotari soarta omului la nastere. 


        Ce trebuie sa faca nasa/nasul?

        In primul rand, nasa trebuie sa se pregateasa pentru aceasta baita cu tot ceea ce e necesar si anume, prosop, ulei pentru bebelus si sampon, costumas, paturica, pernuta, jucarioare, scutece. Pe langa toate aceste lucruri, nasa trebuie sa aiba pregatita o crenguta de busuioc cu care sa-l descante pe cel mic, la ochi, urechi, gura, maini, piept, picioare si cap. 

        Un lucru important este faptul ca lumanarea de la botez trebuie sa fie aprinsa pe parcursul baitei. Dupa baie, nasa saruta pe frunte bebelusul si il unge cu mir pe frunte si la incheieturi. Potrivit traditiei, in acest fel, el va avea o piele moale si catifelata. Dupa taina botezului se spune ca nimeni nu are voie sa-l strige pe cel mic pe nume sau sa-l pupe pe obrajori, considerand ca ii va lua mirul. Dupa incheierea baitei, nasa striga bebelusul pe nume. 

        Ce se pune in cada bebelusului?
        Ceea ce trebuie retinut este faptul ca nu exista o lista precisa a lucrurilor care se pun in cadita bebelusului pentru ritualul de luat mirul. Acestea pot fi extrem de multe, in functie de diferite regiuni alte tarii. Prin urmare, fiecare este liber sa aleaga din obiectele de mai jos ceea ce considera ca fiind necesar pentru baita de a doua zi:
        1. Orez - sa fie bogat;
        2. Un ban de argint sau de aur - a fi fara pata, curat;
        3. Verigheta sfintita;
        4. Miere sau zahar - sa fie dulce;
        5. Busuioc, petale de trandafir - pentru a fi frumos;
        6. Lapte - pentru prospetime;
        7. Uleiuri frumos mirositoare - ca sa fie parfumat;
        8. Grau - sa fie cinstit;
        9. Ulei de la biserica;
        10. Apa sfintita - sa fie copilul curat ca aceasta;
        11. Un ou - pentru a fi sanatos;
        12. Pene - pentru a fi usor precum o pana;
        13. Marar - sa fie placut precum mararul in bucate;
        14. Menta - sa creasca usor si sa fie sanatos.

        Lista cu ce trebuie facut pentru finutul vostru nu se termina aici! Trebuie sa aveti toata viata grija de el si sa-i fiti alaturi mereu, la bine si la greu.
        In concluzie, este extrem de important ca obiceiul baitei de a doua zi sa fie respectat, pe de o parte, fiindca aceasta face parte din identitatea romaneasca si, pe de alta parte, deoarece completeaza traditia bebelusului si reuneste membrii familiei si prietenii apropiati, pentru care nastrerea celui mic reprezinta cel mai mare motiv de bucurie. 

Imbratisari, 
Andreea 

Suport clienti 09:00 - 17:00

0749324677 office@paturicafermecata.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!