Bumbac organic vs. bumbac conventional

Bumbac organic vs. bumbac conventional
   Adesea cred ca si tie ti se intampla ca atunci cand mergi la cumparaturi in magazin, sa observi ca sunt produse realizate din bumbac organic, ori produse care nu au acest detaliu evidentiat. 
Astazi mi-am propus sa iti detaliez cateva informatii prin care poti recunoaste mai bine cele doua tesaturii si sa stii cu ce se deosebesc. 

 Ei bine, bumbac organic sau bumbacul bio sau ecologic, este cultivata fata folosirea de fertilizatori chimici, pesticide, erbicide sau insecticide. Pe langa asta, solul pe care urmeaza sa fie asezata aceasta cultura ecologica de bumbac, a fost cu cativa ani inainte ( cel putin 3 ani) de cultura propriu zisa pregatit, asa incat sa fie ferit de folosirea substantelor chimice de orice fel. Astfel, pamantul se reechilibreaza din punct de vedere nutritiv, pregatindu-se pentru agricultura ecologica. 
Iar in ceea ce priveste bumbacul, povestea pregatirii incepe de la seminte care nu au fost modificate genetic inainte de plantare. 
Fibra bumbacului nu este tratata chimic nici dupa recoltare, in sensul ca nu a fost supusa la procese de inalbire, spalare chimica, sau vopsirea cu substante chimice. 
 De retinut este faptul ca bumbacul organic se certifica de catre un institut de cercetare ce ii va conferi certificarea GOTS ( Global Organic Textile Standard).

 Astfel, produsele realizate din bumbac organice sunt sigure pentru folosire,  nereprezentand risc de alergii. 
In cele ce urmeaza, iti las un tabel comparator ce expune diferentele dintre bumbacul organic si bumbacul standard: 

 
Criterii de  diferentiere Bumbac  organic Bumbac Conventional
Semintele Naturale, netratate-Bumbacul organic se obtine din seminte naturale, folosindu-se tehnici naturale de intretinere si cultivare a acestuia. 70% din semintele folosite pentru cultivarea bumbacului conventional sunt modificate genetic pentru a fi mai rezistente impotriva daunatorilor.
Solul Pentru cultivarea bumbacului organic se foloseste metoda rotirii culturilor, dand astfel posibilitatea solului sa revina la calitatea sa naturala si permitand diversificarea agriculturii. Bumbacul conventional este cultivat pe aceeasi regiune timp de mai multe cicluri consecutive, secand solul de nutrientii sai naturali.
Recoltare  Pentru recoltarea acestuia se folosesc doar tehnici naturale, manuale, fara a implica substante daunatoare omului. Bumbacul este recoltat manual, astfel incat sa fie culese doar seminte complet coapte. Pentru recoltare, sunt adesea folosite erbicide pentru a grabi procesul.
Fertilizare Fertilizare naturala (compost, rotatii frecvente ale culturilor). Cu insecticide si pesticide
Criterii sociale Manipularea bumbacului organic este complet sigurฤƒ atat pentru culegatorii de bumbac, cat si pentru lucratorii din atelierul de bumbac, precum si pentru locuitorii din zona inconjuratoare. Utilizarea ingrasamintelor, insecticide si defolianti duce la dezastre sociale ศ™i de mediu. Consecinta poate fi dezertarea zonelor cultivate in prezent,  si transformarea lor In zone de stepa, ceea ce inseamna pentru populatie o stagnare a saraciei si a foamei.
Conversie Colorantii netoxici sunt folositi pentru colorare. Pigmentii  folositi pentru colorare pot fi pe baza de petrol si conศ›in metale grele cu impact puternic asupra mediului si sanatatii.
Pretul Initial poate  parea  unul  mare insa  pe  parcurs devine un avantaj datorita  durabilitatii  de  care  da  dovada. Initial pret mic  mic,  insa devine devastator pe termen lung tinand cont de efectele negative asupra mediului inconjurator
Albirea In productia de bumbac organic in timpul decolorarii, nu se  foloseste clor , ci  numai inalbitori cu oxigen. Se apeleaza  la albirea cu clor care creeaza elemente toxice, eliberate apoi în mediul inconjurator
Finisare Spalare de mana  in apa calduta  folosind detergent pe baza de carbonat de sodiu, pentru un pH de 7,5 – 8  Spalare cu apa calda, surfactanti sintetici si  chimicale suplimentare (uneori formaldehida)

 Iata cateva argumente care te vor convinge sa alegi bumbacul organic, in special pentru haine destinate copiilor, dar nu numai: 
1. Nu dauneaza mediului inconjurator, datorita metodelor ecologice folosite in realizarea bumbacului organic, fara modificari genetice, pesticide si alte substante toxice. 
2. Bumbacul organic este mai rezistent, datorita solului pe care a crescut, a semintelor sanatoase si netratate utilizate in procesul de cultivare. 
3. Este mai mult decat potrivit pentru bebelusi. Pielea bebelusilor este mai sensibila, fiind cu 30% mai subtire decat cea a adultilor, de aceea este foarte important sa acordam o atentie sporita alegerii produselor realizate din fibre naturale, organice pe cat posibil. 
4. Este hipoalrgenic, special dedicat persoanelor cu dermatita, sau alte predispozitii la boli de piele datorate factorilor de natura chimica. 
5. Bumbacul organic este mai moale si fin, pastrandu-si integritatea fibrei, in comparatie cu bumbacul conventional ce are fibra scurta si usor deteriorabila. 
6. Ofera pe deplin calitatea si textura pe care consumatorul le asteapta de la  produsele din fibre naturale. 
7. Absoarbe mult mai bine umezeala, in comparatie cu cel conventional. 

  Pe langa toate aceste informatii, te invit sa vezi si un video despre procesul de fabricare al bumbacului: 


 

Suport clienti 09:00 - 17:00

0749324677 office@paturicafermecata.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!