🎁 Magia Crăciunului te așteaptă! Profită de 10% reducere la toate pachetele de Crăciun între 09.12 și 18.12! 🎄✨

Beneficiile laptelui matern

Beneficiile laptelui matern

     Una dintre intrebarile care apar cel mai adesa in randul viitoarelor sau proaspetelor mamici este legata de beneficiile laptelui matern pentru bebelusi si alaptare.  Chiar si astazi, acest subiect provoaca multe discutii atat in randul mamicilor cat si a specialistilor. Tocmai din acest motiv,  ne-am gandit sa prezentam cateva aspecte legate de laptele matern si importanta lui in viata bebelusului.

Pe scurt, iata cateva dintre avantajele alaptarii pentru bebe:

  1. Laptele matern - in special colstrul (reprezinta laptele din primele zile dupa nastere) contine anticorpi esential pentru nou nascut.
  2. Reduce riscul obezitatii.
  3. Consolideaza relatia dintre mama si copil.
  4. Copilul primeste mai multa caldura si dragoste, fapt care favorizeaza dezvoltarea psihoemoţionala.
  5. Copilul este intotdeauna asigurat cu hrana calda şi igienica.
  6. Alaptarea previne aparitia rahitismului, anemiei sau  diabetului zaharat.
  7. Asigura nutritia completa. Laptele matern are compozitia ideala (lipide 55%, glucide 38% şi proteine 7%), transformandu-l in alimentul perfect pentru bebelus in primele luni de viata.
  8. Ajuta copilul sa dezvolte pe viitor o dentitie sanatoasa.
  9. Il protejeaza pe bebe impotriva diareei si a altor boli digestive si reduce riscul aparitiei de eczeme.
  10. Raportul optim de calciu, fosfor și vitamina D sustine dezvoltarea optima a sistemului osos.

Alaptarea nu  aduce beneficii doar pt bebe ci si pentru mamica. Printre cele mai importante beneficii pentru mamica se numara:

  • Alaptarea presupune apropiere fizica intre mama si bebelus, ajuta la stabilirea echilibrului intre nevoile nou-nascutului  si constientizarea noului statut de proaspata mamica.
  • Alaptarea protejeaza mama de cancer.
  • Alaptarea exclusiva inseamna un consum energetic de cel putin 500kcal in primele 6 luni, asadar, ne ajuta sa revenim in forma.
  • Alaptarea nu presupune costuri directe cu alimentatia bebelusului in primele luni de viata.  

Alimentatia mamei in perioada alaptarii copilului

Pentru a avea lapte suficient si hranitor este important sa mananci sanatos, sa bei  suficiente lichide si mai ales  sa te  odihnesti  cat trebuie. Alimentatia mamei in perioada alaptarii trebuie sa fie diversificata, bogata in proteine si foarte bogata in minerale si vitamine.

Prin alaptare copilul primeste tot ceea ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa, dar poate primi si substante daunatoare pentru el atunci cand mamica nu este atenta si consuma alimente nerecomandate. 

Este recomandat sa fie  evitat consumul de alcool si tutun, bauturile carbogazoase, cafeaua si medicamentele in perioada alaptarii.  Inainte a de lua orice medicament, trebuie sa ceri  sfatul medicului si acordul sau.

O atentie deosebita trebuie acordata si alimentelor care pot modifica foarte mult consistenta, calitatea si siguranta laptelui matern precum prajelile, mancarurile grase, alimentele afumate, maioneza, ciupercile, mezelurile si conservele. Stilul alimentar trebuie sa fie unul echilibrat, sa contina alimente sanatoase care sa iti ofere energie pentru a te  ocupa de copil si care sa  te ajute in productia de lapte sanatos pentru bebe.

Poti concepe un meniu care sa  contina salate si legume, cereale integrale, proteina slaba animala, peste, fructe crude, fructe deshidratate si lactate.

Asa cum am mentionat anterior, este recomandat sa evitam prajelile si sa optam, pe cat posibil,  pentru gatirea alimentelor la cuptor sau prin fierbere.

Pentru fiecare mamica, experienta alaptarii este diferita. Daca esti mamica pentru prima data, este foarte important sa ai pe cineva care  sa te ajute cand o  sa incepi aceasta experienta noua. Fie   ca apelezi la  un specialist in lactatie, fie ca te bezezi pe ceea ce ai citit + sfaturile mamei tale sau ale altor cunostiinte care au trecut prin asta, important este ca trecerea la aceasta etapa sa  fie una cat mai usoara pentru tine. Poate la inceput iti va parea dificil sa te obisnuiesti cu alaptarea, insa trebuie sa ai incredere ca, in scurt timp, clipele petrecute cu puiul tau la san vor fi cele mai frumoase si naturale. 

Daca aveti posibilitatea sa traiti aceasta experienta minunata alaturi de bebelusul vostru, recomandarea noastra cea mai importanta e sa va bucurati de fiecare moment. Timpul trece foarte repede! :)

Suport clienti 09:00 - 17:00

0749324677 office@paturicafermecata.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!