Este benefic sportul in timpul sarcinii sau din contra nu ne este permis? Ei bine, inainte de a te apuca de sport este indicat sa ceri parerea medicului ginecolog.
De principiu, sportul nu este indicat atunci cand sangerezi, placenta este pozitionata foarte jos, exista risc de avort spontan, viitoarea mamica sufera de anemie severa ori are colul uterin slabit.
Nu vor face exercitii fizice nici viitoarele mamici care au avut o nastere prematura sau un travaliu prematur, sufera de obezitate sau daca bebelusul s-a dovedit a fi mai mic decat varsta sarcinii, la fiecare consultatie prenatala.
Exceptand situatiile de mai sus, miscarea poate sa aiba beneficii pentru o viitoare mamica. Insa, asa cum am mentionat la inceputul articolului este foarte important sa discutam cu medicul ginecolog despre acest subiect.
Cateva dintre beneficiile identificate de mamicile care au facut miscare in timpul sarcinii sunt urmatoarele:
- Reduce durerile de spate, constipatia si balonarea.
- Imbunatateste starea de spirit si ofera energie - pe parcursul sarcinii o sa te confrunti cu diverse stari emotionale. Sportul face bine , ne reda optimismul si elimina stresul. :)
- Te ajuta sa dormi mai bine - miscarea ajuta femeile insarcinate sa doarma mai bine si sa se simta mai odihnite chiar si in ultimul trimestru.
- Previne cresterea exagerata in greutate.
- Faciliteaza tonusul muscular, forta si rezistenta - intarirea musculaturii bazinului si a coloanei vertebrale diminueaza mult intensitatea si frecventa durerilor de spate specifice sarcinii.
- Reduce riscul de diabet gestational - reprezinta o tulburare specifica sarcinii, putand fi declansat de hormonii secretati de placenta. In cazul gravidelor cu diabet gestational bebelusul devine supraponderal si pot sa apara o serie de complicatii pentru viitoarea mamica si bebelus. Miscarea reduce riscul aparitiei acestei complicatii, de aceea este recomandat sa ne miscam pe timpul sarcinii. Atat mersul pe jos cat si exercitiile fizice sunt de ajutor.
Ce tip de miscare este recomandata in timpul sarcinii?
Dupa ce am primit aprobarea medicului ca putem face miscare, putem sa alegem o acitvitatea sau mai multe care ne sunt pe plac. Din fericire, avem mai multe optiuni aici. :)
- Mersul pe jos este cea mai usoara activitate si cea mai putin solicitanta. Nu e nevoie decat de o pereche comoda de adidasi. Este benefic deoarece ajuta la imbunatatirea tonusului cardiovascular. In plus, o plimbare prin parc cu partenerul poate fi relaxanta si pentru viitorul tatic.
- Inotul – daca reprezenta o activitate favorita si inainte de a ramane insarcinata, poti sa o practici si acum. Nu este o activitate riscanta iar pe langa asta este si foarte relaxanta. Bineinteles, daca medicul nu ti-a recomandat altceva.
- Yoga - reduce stresul si te tine in forma. Un alt avantaj este ca se fac chiar si cursuri speciale pentru femei insarcinate. :)
- Aerobic - la aceasta activitate ai grija sa alegi un program potrivit pentru o femeie insarcinata. Nu ai nevoie de alergat intr-un ritm rapid sau de sarituri care mai de care. Si aici, sunt grupe speciale pentru viitoare mamici. :)
- Dansul este cea mai sigura si distractiva forma de a ne mentine in forma pe parcursul acestor luni. Poti sa faci asta acasa sau poti sa apelezi la un curs destinat viitoarelor mamici. Pe langa faptul ca o sa faceti miscare, o sa aveti posibilitatea sa socializati si sa legati prietenii.
Va recomandam ca, in timpul sarcinii, sa faceti exercitii fizice simple sau orice fel de miscare in mod regulat, doar atata timp cat medicul nu va interzice din motive medicale acest fapt. Fiecare persoana este diferita iar organismul reactioneaza intr-un mod specific fiecaruia.
Voi ati facut sport pe perioada sarcinii? Daca da, asteptam sa ne scrieti ce activitati sportive ati desfasurat si pana la cate lunite de sarcina?
Ganduri bune si relaxante! :)