Procedura prin care lua nastere acesta minunata tesatura era pe atunci atat de complexa incat era accesibila doar capetelor incoronate si nobililor foarte bogati.
Am strans in acest articol cateva detalii interesante despre catifea si te invitan sa descoperi in cele cel urmeaza un top 4 al acestora.
1. O tesatura versatila
Din ce in ce mai mult si in mod special in ultimii zeci de ani, cand tehnologia a avansat atat de mult la nivelul productiei de tesaturi, catifeaua a capatat mai multe intrebuintari decat pentru imbracaminte. Astfel, in zilele noastre catifeaua este o tesatura eleganta regasita in domeniul mobilierului, precum si al decoratiunilor interioare.
2. Radacini regale
Cei mai multi cercetatori sustine despre catifea faptul ca aceasta isi are originea in Egipt.Datorita pretului foarte mare, era utilizata doar de familiile regale si nobilimea bogata.
3. Cum se realizeaza?
La inceput catifeaua era obtinuta doar din fire de matase naturala, incrucisandu-se doua fire, unul cu rol pentru baza tesaturii, iar celalalt pentru suprafata atat de moale si catifelata a acesteia.
Apoi, in combinatie cu matasea, au inceput sa se utilizeze si alte fibre naturale precum lana sau mohairul. Odata cu trecerea timpului, din dorinta optimizarii costurilor si al accesibilitatii din ce in ce mai mari, s-au introdus fibrele de bumbac sau canepa.
Momentul aparitiei catifelei realizate din fibre sintetice ( polyester, naylon, acetat au vascoza) coincide cu perioada incheierii celui De-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, materialul exclusiv luxos si pretios de altadata, s-a replicat si intr-unul accesibil pentru aproape toate buzunarele.
4. Intretinerea
Catifeaua produsa 100% din fibrele naturale amintite mai sus necesita mai multa atentie la capitolul curatare si intretinere versus catifeaua realizata din fibre sintetice. Recomandarea principala este aceea ca produsele din catifea naturala sa fie curatate la spalatorii specializate, acolo unde sunt repectate cu sfintenie conditiile privitoare la temperatura de spalare, cetrifugare etc. Daca totusi ai un articol vestimentar din catifea naturala si decizi sa il cureti acasa, este important ca spalarea sa fie manuala, cu detergenti foarte blanzi, si multa clarire, asa incat sa te asiguri ca nu sunt urme de detergent care, odata cu uscarea produsului, pot lasa urme pe tesatura.
5. Optimizarea tesaturii si aplicabilitatea la produse pentru copii
Variantele de catifea sintetica dar realizata la cele mai inalte standarde de calitate, cu certificati pentru absenta oricaror alergeni, sunt folosite din ce in ce mai mult pentru produse destinate copiilor. Astfel, putem regasi reinterpretari ale catifelei in zona de realizare a paturicilor sau aparatori laterale. Sunt tesaturi sigure pentru copii, ce ofera o nota eleganta patutului si confort pentru cei mici in timpul somnului.
Daca ar fi sa rezumam in cateva cuvinte acele aspecte interesante si importante deopotriva despre catifea, putem spune ca:
- este o tesatura foarte moale, cu aspect elegant si luxos
- se potriveste minunat in zona de decoratiuni interioare si mobilier
- ofera o valoare estetica aparte persoanei care o poarta
- produsele realizate cu catifea sunt foarte rezistente in timp, sunt confortabile si nu se demodeaza, aderand la stilul clasic de cele mai multe ori.