" Saniuta fuge,
Nimeni n-o ajunge,
Are dor de duca,
Parc-ar fi naluca"
Am starnit ceva amintiri ? Nu stiu voi cum sunteti, insa eu am avut binecuvantarea de a ma naste intr-o zona rurala, cu nenumarate ulite, stradute si dealuri. Toate perfecte pentru alunecat cu sania. Si asta faceam cat era ziua de lunga, mai ales cand nu aveam de mers la scoala.
Nu pot sa uit felul in care ne inghetau obrajii, nasul si bineinteles mainile. Departe de mine sa fi avut costum de ski sau macar o geaca impermeabila (acum 25 de ani mama nu prea avea acces la astfel de haine). Si uite asa ajungeam acasa inghetata din cap si pana in picioare, sleita de puteri si foarte infometata! Vai, ce amintiri extraordinare!
Astazi, de fiecare data cand ninge, sau cand ai mei copii imi cer sa iesim cu sania, am amintirile acelor vremuri atat de frumoase.
Si pentru ca veni vorba de ai mei copilasi, am intocmit pentru voi o lista cu 7 articole vestimentare pe care le folosesc si pe care le recomand atunci cand vine vorba de iesit la zapada. Pentru fiecare in parte las si un mic sfat #cadelamamalamama
1. Geaca impermeabila. Oferta este foarte generoasa la acest capitol, in marile magazine atat online cat si fizic sunt foarte multe modele, aproape pentru orice buget. Iti recomand sa acorzi atentie urmatoarelor detalii:
- inchiderea sa fie una facila pentru copil, cu fermoar cu dintii mai mari
- prinderea cu arici la maini si in zona soldurilor, asa incat sa fie ajustata geaca pentru a nu intra zapada sau umezeala.
- gluga, este un element esential ce nu ar trebui sa lipseasca de la nicio geaca de iarna.
2. Combinezon. Este o piesa vestimentara foarte utila in special pentru copiii de pana la 2-3 anisori. Astfel ei sunt protejati de frig, tot corpul ramane uscat indiferent de numarul de ingerasi pe care cei mici ii vor face in zapada. Un alt aspect e acela ca cei mici nu stiu sa spuna atunci cand o bluzita sau un pantalon s-a ridicat si le este rece, iar daca cel mic inca poarta scutec, nici nu e necesar sa il dezbraci pana reveniti acasa.
Sfatul meu: ia in considerare achizitia unui combinezon lejer, tinand cont ca pe sub acesta copilul poata cel putin inca un strat de haine. Combinezonul trebuie sa fie usor, sa aduca copilului confort si libertate de miscare. La fel ca in cazul gecii, recomand ca acesta sa aiba gluga si prinderile de la maini si picioare reglabile.
3. Caciula. Sunt atat de multe modele de caciuli, incat singura selectie pe care o poti face este in baza preferintelor copilasului tau.
Sfatul meu: vezi cu ce tip de caciula se simte copilul cel mai bine (cu prinderi sub barbie, fara prinderi, fes sau stil aviator) si cauta o varianta asemanatoare si pentru cand iesi cu el afara la sanius. Ai mei copilasi nu au suportat niciodata caciulile groase, asa ca m-am indreptat spre caciuli care erau mai subtiri, insa din tesaturi cu proprietati termice ( lana sau microfibra).
4. Manusi. Tot in baza preferintelor copilului, alegeti impreuna manusile pentru sanius.
Sfatul meu: asigura-te ca esti impreuna cu copilul cand ii cumperi manusile si ca le probezi in magazin. Acestea trebuie sa intre repede in maini, asa incat aceasta operatiune sa poate fi facuta de copil fara ajutorul tau. Este de folos ca setul de manusi sa aiba arici la incheietura si chiar siret pentru a nu le pierde.
5. Sosete. Asigura-te ca sunt confortabile si in acelasi timp potrivite pentru exterior. Magazinele de profil au sosete pentru ski, realizate pentru un confort termic sporit al piciorului.
Sfatul meu: alege ca sosetele pentru afara sa fie ceva mai lungi decat unele clasice, asa incat sa fii sigura ca pantalonul de pe interior nu se ridica, lasand piciorul gol.
6. Fular. La fel ca in cazul caciulilor, iti recomand sa optezi pentru un fular pe care al tau copilas il agreaza. Poate fi un fular clasic sau unul circular sau tip esarfa. Important este sa fie realizat din tesaturi pe cat posibil naturale ( lana de exemplu) sau care nu supraincalzesc copilasul.
Sfatul meu: alege fularul impreuna cu al tau copilas. Ar trebui sa ii si faca placere sa il poarte. Ofera-i in magazin 2-3 variante din care sa aleaga, chiar daca are 2 ani. Va fi incantat sa decida.
7. Ghete/Cizme. In cazul incaltamintei, in functie de varsta copilasului poti alege sa fie o gheata sau o cizma. Criteriile pentru alege pot fi:
- impermeabilitatea, nu permite umezirea piciorului
- talpa, sa fie antialunecare pe cat posibil, dar in acelasi timp flexibila
- interiorul, moale si calduros
O solutie simpla si foarte practica este aplicarea metodei Lyering, care presupune imbracarea copilasului cu 3 straturi de haine dupa cum urmeaza :
1. Stratul de baza, cel ce intra in contact direct cu pielea: body, pantaloni ce se muleaza pe picior, sosete si chilotei sau scutec.
2. Stratul indermediar : alege haine care pastreaza caldura corpului de tipul unei bluze tip hanorac, bluza cu fermoar si pantaloni medii ca si grosime.
3. Stratul exterior : e constituit din geaca, pantalonii impermeabili, combinezon sau price alta piesa vestimentara care intra in contact cu zapada/umezeala.
Si, ne pregatim de sanius astazi ?