Cum ajuti copilul mai mare sa accepte venirea noului membru al familiei?

Cum ajuti copilul mai mare sa accepte venirea noului membru al familiei?

Cum sa-l pregatesc pe copilul mai mare?
Cum sa-l prezint pe noul membru, fratelui mai mare?
Ce as putea face pentru ca fratele mai mare sa se adapteze cu noul membru al familiei?
Cum sa-l incurajez pe copilul mai mare sa se poarte cu grija cu bebelusul?
Sfaturi pentru a gestiona situatia armonios.



Chiar daca micutul si-a exprimat la un moment dat dorinta de a avea un fratior, asta nu inseamna ca atunci cand vei ajunge acasa cu noul membru sau cand ii vei da vestea ca familia se va mari, va fi la fel de entuziasmat.
Inainte de orice, tine seama ca este firesc sa intervina un anumit sentiment de gelozie, in special daca ai un copil mai maricel.
Vom veni in sprijinul tau cu cateva sfaturi pentru o adaptare armonioasa la venirea celui de-al doilea membru al familiei.

1.Cum sa-l pregatesc pe copilul mai mare pentru aceasta ''schimbare''?
Acest proces necesita timp si un proces lung de colaborare eficienta intre tine si copilul tau. Este recomandat sa incepi sa-ti pregatesti copilul sa devina frate/sora din al doilea trimestru de sarcina. Burtica ta va fi vizibila si va fi mult mai usor sa ii explici ca inauntrul tau exista o viata. Poti de asemenea sa-i dai voie sa atinga burtica, pentru a crea o legatura emotionala intre acestia si il poti sfatui sa comunice cu fratiorul mai mic pentru ca acesta, la randul sau sa se obisnuiasca cu vocea.
Este foarte important sa-i mentionezi inca de la inceput ca vor fi momente placute insa vor fi si neplacute sau mai putin agreabile. Explica-i ca al sau fratior in primele luni dupa nastere, va plange sau doar va manca si va dormi si ca, va avea nevoie de atentia mamei mai mult. Insa atunci cand el va creste, va fi un partener de joaca pe cinste.
In acest scop, foloseste filmulete cu el de cand era mic, in care sa observe ca si el avea acelasi comportament de altfel perfect normal.
2.Cum sa-l prezint pe noul membru, fratelui mai mare?
Dupa momentul nasterii, atunci cand ti se vor permite vizitele, roaga-ti partenerul sau pe cineva cunoscut sa il aduca pe fratiorul sau surioara mai mare, intr-o plimbare scurta la spital. Acorda-i un timp special, in care sa-i arati ca perioada in care el nu a fost prezent a fost mai putin placuta si prezinta-i noul statut maret de: FRATIOR/SURIOARA MAI MARE.
Momentul sosirii acasa poate fi unul destul de emotionant, de aceea recomandarea ar fi ca fratiorului mare sa i se acorde o perioada de intelegere, pentru ca el sa poate asimila noua experienta. Daca atat tu cat si partenerul veti lua toata situatia cu calm si o veti gestiona intr-un mod armonios, micile neplaceri se vor resimti mai putin.

                                            

 

3.Ce as putea face pentru ca fratele mai mare sa se adapteze cu noul membru al familiei?

Pentru inceput, ai putea sustine apropierea fizica dintre acestia. Permite-i fratiorului mai mare sa-l mangaie, sa-l tina in brate, insa toate acestea sub supravegherea ta. Aceasta apropiere ii va dezvolta simtul protectiei, fratele mai mare va invata sa fie protector si totodata va constientiza ca rolul lui este unul destul de important. De asemenea, ii poti vorbi bebelusului cu voce tare, despre fratele mai mare. Spune-i cateva calitati ale acestuia, astfel incat fratele mai mare sa inteleaga ca este un exemplu pentru cel mic si ca gelozia nu ar trebui sa existe, pentru ca iubirea ta ca mama este neconditionata si egala pentru amandoi.
 In acest sens, iti lasam un mic truc vizual pe care sa il folosesti pentru a explica cum este iubirea mamei pentru copiii sai: foloseste 3 lumanari, aprinzand prima data doar una. Despre aceasta ii vei spune copilului ca reprezinta iubirea ta. Aprinde a doua lumanare si explica copilului ca aceasta reprezinta iubirea ta pentru el. Aprinde a treia lumanare si explica copilului tau ca aceasta reprezinta iubirea ta pentru bebelus. El trebuie sa observe astfel ca cele 3 lumanari ard in mod egal, iar despre cele doua care reprezinta iubirea pentru el si pentru bebelus, ca sunt exact la fel. Va vedea astfel ca nu i-a fost luata iubirea mamei si acest aspect il va ajuta sa fie mai tolerant cu schimbarea. 
Incearca pe cat posibil sa pastrezi rutina familiei, chiar daca este putin mai greu cu noul membru prin preajma. Insa acest lucru te va ajuta sa gestionezi situatia cu copilul mai mare, pentru ca acesta la randul sau va observa ca pui pret pe momentele petrecute cu el, si ca venirea noului membru nu a schimbat nimic in relatia cu el.

                                              

 

4.Cum sa-l incurajez pe copilul mai mare sa se poarte cu grija cu bebelusul?
Nu ii lasa nesupravegheati. Un sfat important, de luat in calcul indiferent daca fratiorul cel mare este in totalitate de acord cu prezenta noului membru in viata lui. Este posibil ca atunci cand nu esti atenta sa-si manifeste anumite comportamente fata de cel mic, in maniere neplacute, in principal doar pentru a atrage atentia. Daca acest lucru se intampla, incearca sa nu-l certi, ci sa ii explici ca gestul facut nu ii se cuvine unui fratior mai mare, care ar trebui sa fie un exemplu de urmat. Arata-i ca orice mic gest il poate rani pe noul membru al familiei, care este mic si fragil in aceasta perioada.

                                                                                                                                                     

Echipa Fermecata, vine cu cateva sfaturi scurte si de efect ce speram ca te vor ajuta in gestionarea situatiei poate putin tensionata la inceput. 
1. Vorbeste-i din timp fratiorului mai mare despre venirea pe lume a noului membru.
2. Prezinta-l pe nou-nascut drept un posibil partener de joaca in viitor.
3. Prezinta statutul de Frate mai mare intr-o modalitate inteleasa de copil. El este un ''erou'', ''protector'' al nou-nascutului.
4. Petrece timp de calitate cu fratiorul mai mare, asemeni perioadelor in care noul membru nu era prezent in viata voastra.
5. Implica-l pe fratele mai mare in activitati ce tin de ingrijirea bebelusului.
6. Mentine rutina zilnica a familiei pentru a nu produce schimbari majore.
7. Nu lasa nesupravegheati fratiorii, petrece timp de calitate amandoi.

Speram ca sfaturile noastre te vor ajuta atat pe tine cat si pe partener in gestionarea situatiei pentru ca, nu uita: Totul depinde de atitudinea voastra. Ambii fratiori preiau, in mod involuntar, starile voastre atat cele placute cat si cele mai putin placute. Daca ei vor simti siguranta, si mai putin incertitudinea, vor creste armonios unul in prezenta celuilalt si familia va fi intr-un echilibru constant.
Noi ne revedem curand cu noi articole benefice pentru tine..


 


 



 

Suport clienti 09:00 - 17:00

0749324677 office@paturicafermecata.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!