1. Cand ii facem prima baita nou-nascutului?
2. Care este temperatura ideala a apei si cum o masuram corect?
3. Cat de des trebuie spalat bebelusul?
4. De ce produse avem nevoie pentru baita?
5. Recomandari pentru siguranta bebelusului in timpul baitei
Prima baita a bebelusului este vazuta de parinti drept un moment incarcat de emotie, in special daca este primul bebe al familiei. Ne dorim sa-i asiguram copilului o igiena eficienta inca din primele zile de viata, in tandem cu relaxarea si crearea unei rutine care sa ii placa micutului. Pot fi factori care sa influenteze negativ experienta baitei, motiv pentru care unii bebelusi se sperie foarte tare de apa, plang si se agita.
Ca mamici ale echipei Paturica Fermecata, n-am gandit sa-ti venim in ajutor si sa-ti oferim un cateva idei cu privire legate de reusita unei baite si incantarea puiutului inca de prima data.
Daca faci parte din categoria proaspetilor parinti sau esti un parinte in devenire, stai aproape acest articol este pentru tine.
1.Cand ii facem prima baita nou-nascutului?
Mamele sunt adesea nesigure in ceea ce priveste momentul potrivit pentru a-si spala puisorul atunci cand ajung acasa. In general prima baita se realizeaza dupa caderea bontului ombilical, deoarece atunci riscul de infectie este mai scazut. Sunt situatii cand baita se recomanda dupa iesire de la maternitate. Cert este ca baita trebuie sa devina un ritual, care trebuie sa se repete in fiecare seara, inainte de masa bebelusului pentru a nu-i crea neplaceri stomacelului. Recomandarea pediatrilor este ca o igiena de baza a bebelusilor sa se efectueze si dimineata, prin curatarea cu ser fiziologic a nasucului,a guritei si a urechiuselor. Deasemeni, dupa fiecare scutec schimbat, spalarea zonelor murdare este indicata, pastrand pielea curata si proaspata.
2. Care este temperatura ideala a apei si cum o masuram corect?
Apa din cadita bebelusului nu trebuie sa depaseasca 37-38 de grade celsius. Umple cadita pana la 7-10 cm, mai intai adauga apa fierbinte, apoi rece si amesteca cu mana pentru a avea un control mai mare al temperaturii. Este necesar sa ai la idemana un termometru de apa, pentru o siguranta deplina. Evita temperaturile ridicate, pielea micutului tau este foarte sensibila si risiti sa-i provoci neplaceri, se poate speria de diferenta mare de teperatura si poate percepe baita drept un eveniment neplacut, aducator de durere.
3. Cat de des trebuie spalat bebelusul?
Daca nu consideri ca este necesara baita zilnica a micutului tau, poti sa limitezi numarul acesteia pe saptamana insa sa te asiguri ca igiena este una corespunzatoare. O baita odata la doua zile poate fi o frecventa ideala si necesara pentru al tau micut, in special datorita faptului ca acesta in primele luni de viata va transpira excesiv la nivelul capului. Baita la inceput nu ar trebui sa dureze mai mult de 5-7 minute, in special daca cel mic prezinta pielea uscata sau atiopica.
4. De ce produse avem nevoie pentru baita?
Cand vine vorba de produse, parerile sunt impartite. Uite cateva elemente ce nu ar trebui sa lipseasca din etapa baitei bebelusului tau:
- O camera adecvata. Asigura-te ca baita sa va efectua intr-un mediu adecvat, ca temperatua din camera este una ideala pentru baita. Un mediu prea calduros sau prea racoros pot crea mult disponfort si agitatie pentru bebelusul tau.
- O cadita speciala. Pentru primele luni din viata copilului, recomandarea specialistilor este folosirea unei cadite destinate bebelusilor, pentru ca acestia sa se bucure de intimitatea lor si de un mediu igienic. Recomandarea este sa alegi o cadita de o dimensiune medie, pentru ca al tau bebelus sa poata avea o sustinere si un confort placut.
- Produse de ingrijire. Sampon, gel de corp si un ulei sau o crema destinata bebelusilor. Este tot ce ai nevoie pentru primele momente de rasfat in cadita. Evita sa cumperi dupa ureche numeroase produse, care poate pentru al tau bebelus nu sunt benefice. Limiteaza-te la unul din fiecare si cere sfatul pediatrului inainte de a achizitiona. El va sti ce sa-ti recomande in functie de pielea micutului tau.
- Prosopel,halatel- Alege un prosopel sau halatel moale si placut la atingere, din bumbac 100%, tesaturi naturale care sa-i asigure uscarea eficienta si confort sporit pentru pielea lor delicata. Asigura-te ca aceste tesaturi sunt certificate si ca pielea micutului tau nu va fi afectata de substante chimice. Poti folosi un prosop tip turban pentru o uscare corecta si rapida a parului si pielii capului.
5. Recomandari pentru siguranta bebelusului in timpul baitei
Primul lucru la care parintii se gandesc cand vine vorba de bebelus este: cum tin copilul? Stim ca bebelusii in special in primele zile din viata sunt micuti si fragili, iar orice miscare neadecvata ii poate pune in pericol. Sustine bebelusul astfel incat capul si ceafa lui sa stea pe bratul tau. Cu cealalta mana ii sustii funduletul si il introduci cu grija in apa. Pastreaza mereu mana la ceafa bebelusului pentru o sustinere riguroasa si eficienta. Cu cealalta mana asigura igienizarea corecta a pielii bebelusului cu balandete si evita contactul pieliii direct cu apa din prima secunda. Pregateste pielea bebelusului, acomodarea cu apa poate fi anxioasa la inceput. Incearca sa comunici cu al tau bebelus pe intregul proces, se va simti confortabil sa-ti auda vocea. Unele cadite au si suporturi specilale care il aseaza pe bebe intr-o pozitie foarte relaxanta si sigura, astfel incat sa iti fie usor sa il speli.
Speram ca raspunsurile noastre iti vor fi de ajutor! Noi mamicile din echipa Paturica Fermecata am experimentat aceleasi sentimente ca si tine, de la frica, anxietate si pana la siguranta unei baite eficiente facuta fara niciun ajutor. Nimeni nu s-a nascut invatat, insa ne bucuram de ceea ce ai nostri stramosi nu au avut parte, si anume: accesul la informatii. Informeaza-te de fiecare data din timp si vei sti la ce sa te astepti.
Daca vrei sa impartasesti cu noi experienta ta, vino in grupul Paturica Fermecata si hai sa dam startul conversatiei..
Ramai aici, revenim curand..