Cum inveti copilul sa doarma singur? 8 Tips&Triks

Cum inveti copilul sa doarma singur? 8 Tips&Triks
   Odihna si in special somnul este o etapa foarte importanta din viata copilului. Capacitatea de concetrare, nivelul de energie de pe durata zilei este strans legata de cat de eficienta este perioada de odihina si cat de calitativa. Rutina somnului in primii ani din viata este o provocare cu care se confrunta diversi parinti atunci cand vine vorba de copii. Trecerea la o nouta etapa - dormitul singur - este una destul de importanta, ce se prelungeste de cele mai multe ori pe o durata indelungata datorita fricii de separare si a anxietatii.
Daca te confrunti cu dificultati in a-ti convinge copilul sa doarma singur, atunci stai aproape de noi, urmeaza sa-ti prezentam cateva trucuri ce-ti vor fi de folos pentru acest impas.


1. Pregateste copilasul cu mult timp inainte pentru aceasta etapa.
In functie de varsta copilasului si de perioada in care alegi sa aiba loc aceasta ''schimbare'', va trebui sa pregatesti terenul cu mult inainte. Daca vorbim de o varsta frageda, 4,5 ani, atunci este foart bine ca cei mici sa constientizeze pentru inceput ce inseamna propria camera, spatiul personal de initmitate si ce preuspune aceasta etapa. Ei vor fi curiosi despre ce va urma, insa anxietatea de separare mai devreme sau mai tarziu va aparea. Este bine sa-l pregatiti din timp, cu idei, sfaturi povesti ba chiar puteti sa-i prezentati cateva exemple, verisori, prieteni care deja au propria camera, propriul loc in care sa-si petreaca timpul. La aceasta varsta copii isi aleg modele usor si isi doresc sa fie ca "eroii" lor, de aceea e un mod foarte bun sa faci in aceasta maniera tranzitia.

2. Creaza un spatiu de dormit confortabil impreuna cu copilul
Trecerea la aceasta etapa presupune si pregatirea dormitorului in care copilul isi va petrece rutina somnului, intrucat aceasta este partea mai dificila. Dormitorul trebuie sa fie atragator sa-i ofere copilului starea potrivita si sa-l motiveze sa treaca la aceasta etapa, sa-l sprijine. Patul fie el dublu sau pentru o singura persoana trebuie pregatit cu o lenjerie inspirata din preferintele copilului, ba mai mult il poti implica in aceasta etapa, ii oferi sansa sa aleaga el cum va arata lumea sa magica. Alege un material calitativ, care sa-i ofere confort in timpul somnului si astfel o eficienta in ceea ce este perioada de odihna.
                                                    


3. Creeaza un ritual inainte de ora de somn
Daca vei proceda prin a-ti trimite copilul direct la culcare in camera sa, cu siguranta abordarea nu va fi una potrivita. Va trebui sa creezi un ritual, in care separarea va fi una usoara si mai putin neplacuta. Spre exemplu poti alege sa ii citesti in camera lui o poveste inainte de somn, pregatind cadrul perfect pentru somn. Pe langa acestea, va trebui sa instalezi in mintea copilului ideea de somn, pregatind diverse activitati, stabilind o rutina, spalatul pe dinti, povesti, cantece, stingerea luminilor.
4. Ajuta-l sa-si gaseasca o jucarie sau un acesoriu care sa-i fie alaturi in timpul somnuui. Aici putem vorbi poate de un ursulet, o masina sau o paturica prietenoasa care sa-i fie partener neinfricat in aceasta calatorie "dormitul singur''. Practic aceasta jucarie va fi mereu alaturi de el, desi tu vei lipsi, el se va simti incontinuare confortabil si in siguranta. Dormitul singur va deveni o joaca in cele din urma, poti sa-i acorzi prilejul de a-si invata jucaria ce inseamna sa dormi singur, practic sa faceti un schimb de rol. Va fi tare distractiv. 


5. Spune-i de ce este benefic sa doarma singur.
Incearca sa-i prezinti avantajele pe care noua etapa le are asupra sa. Propria camera si propriul pat inseamna ca el a crescut, incearca sa-i explici copilasului ca el a evoluat si ca trebuie sa reuseasca sa depaseasca aceasta etapa asemeni eroilor sai. Poti alege supereroi pe care al tau copilas ii iubeste si sa-i oferi drept exemplu in aceasta aventura. Odata ce va intelege ce inseamna aceasta etapa cu siguranta sentimentul de separare va disparea.
6. Spune-i ca-i vei fi alaturi neconditionat. 
Ofera-i sprijin pentru aceasta etapa, copilul va trebui sa constientizeze ca-i vei fi alaturi atunci cand el te va striga. Pana se va obisnui sa doarma singur, va avea nevoie probabil in unele momente sa-i fii alaturi. Pentru a spori increderea poti lasa usile de la dormitor deschise si poti face un test, in care el sa te strige pentru a-i oferi siguranta.


                                                


7. Ai rabdare.
Pentru reusita acestei etape vei avea nevoie de multa rabdare si sa fii perserverent tu, ca parinte, deoarece daca vei fi cel care cedeaza primul, copiul cu siguranta nu va invata sa doarma singur. Cand inveti copilul sa doarma singur, cu siguranta prima saptamana va fi cea mai grea, sau poate prima luna, important este sa-ti pastrezi motivatia si totodata sa trezesti interesul copilului spre aceasta noua etapa. Fii intelegatoare si nu forta, convinge prin exemple pozitive.
8. Nu folosi drept pedeapsa, somnul.
Odata ce vei folosi somnul pe post de pedeapsa, copilul va percepe aceasta etapa normala drept una care il streseaza, de-a lungul timpului poate dezvolta astfel perioade de anxietate legate de acest subiect. Somnul trebuie perceput de copil ca fiind unul firesc si benefic. El trebuie sa inteleaga ca aceasta etapa este o activitate relaxanta si placuta.

Fiecare etapa este dificila, de la primul dintisor, primii pasi si pana la a invata sa doarma singuri in patut, copii traverseaza nenumarate stari si trairi. Trebuie sa le fiti alaturi in aceasta perioada, pentru a le oferi suport si pentru a le creste increderea in sine.
Invata-l sa devina independent, sa faca fata provocarilor din viata lui, ofera-i multa atentie si iubire, pentru a traversa cu bine aceasta anxietate de separare.

    Pentru ca noi punem accent pe starea de bine a copiilor si pentru ca ne dorim sa-i insotim in fiecare etapa am realizat seturi de lenjerii moi, din tesaturi aten alese, cu multe imprimeuri desprinse din povesti. Surprinde-l cu o lenjerie personalizata, de care sa se ataseze si care sa ii aduca siguranta si confort. 
Lenjeriile pentru patul casuta sau pat de o persoana, sunt disponibile aici : 
https://www.paturicafermecata.ro/lenjerie-pat-copii-90x200
Te invitam sa le descoperi si sa ne impartasesti parerea ta despre cum ai facut trecerea la dormitorul propriu cu al tau copilas! 











 

Suport clienti 09:00 - 17:00

0749324677 office@paturicafermecata.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!