Cand esti parinte pentru prima data, experimentezi o multime de lucruri - lucruri minunate precum primul zambet al bebelusului tau, primul pas, etc ...dar si lucruri mai putin placute precum prima noapte nedormita( una din cele multe care o sa fie :D), etc. Maternitatea necesita mult efort si este bine sa iti gestionezi de la inceput timpul, energia si banii. Pentru ca da, o mare parte din “meseria” de parinte implica bani! Vei fi inconjurata de o multime de lucruri esentiale pentru bebelusi pe care o sa fii tentata sa le achizitionezi. Insa pentru a-ti pastra echilibrul este esential sa inveti sa iti administrezi cumparaturile...si bugetul.
Iata o lista cu cateva sfaturi care sa te ajute sa economisesti inca de la inceput.
1. Cumpara produse in mai multe bucati, aflate la oferta
In primul an al bebelusului tau, vei utiliza nenumarate pachete de scutece, servetele pentru copii si alte elemente esentiale pentru bebelusi. In loc sa cumperi aceste lucruri unul cate unul (transportul si cheltuielile suplimentare se adauga in timp), alege sa le cumperi in vrac odata, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa mergi la magazin atat de des. Sunt deja disponibile online si in magazinele fizice pachete de 6 sau 8 bucati, ori oferte de tipul 2+1 gratuit. Merita sa profiti de aceste reduceri, dupa ce ai stabilit cu care servetele si creme te impaci cel mai bine, in conditiile in care aceste produse sunt de uz frecvent. Trebuie doar sa fie potrivite pentru etapa in care sunteti sau care urmeaza. Atentie si la data de expirare.
2. Accepta hainute si accesorii de alte mamici
Nu e nevoie sa cumperi totul nou. Bebelusii cresc foarte repede in primele luni astfe, hainutele sunt adeseori utilizate perioade scurte de timp iar unele mamici au si hainute noi mai ales daca au cumparat sau au primit prea multe pentru o anumita etapa.Profita de mediul in care te afli si anume familie, vecini, prieteni si primeste lucruri pentru bebelusi pe care ei nu le mai folosesc. Pe langa hainute sunt si alte obiecte pe care poti sa le primesti de la alte mamici ( cosulet bebe, leagan, etc.) ce au fost putin sau deloc folosite.
3. Cumpara piese transformabile
Exista si lucruri esentiale pentru bebelusi care necesita sau pe care vei dori sa le achizitionezi de noi. Printre acestea sunt premergatoarele, carucioarele, scaunele auto, scoica, etc. Este recomandat sa fie achitionate noi pentru a corespunde standardelor de siguranta actuale dar si nevoilor tale specifice. Majoritatea acestor obiecte vin insa cu optiuni care le fac utilizabile pe parcursul unor perioade mai lungi de timp.Pentru copiii mei am optat pentru scaune auto cu grupa de la 0 la 2, asa incat sa poata fi folosite de la nastere pana la 7-8 anisori. Investitia intr-un produs de calitate in acest caz merita, pe termen lung economisesti cu siguranta!
4. Alege pentru copilul tau elemente neutre
Este tare fain sa cumperi hainute sau lucrusoare roz sau albastre pentru bebelusul tau insa iti recomandam sa alegi si culori neutre precum gri, galben, verde sau alb iar la imprimeuri poti alege stelute sau norisori. Alegand aceste culori si imprimeuri, ai posibilitatea sa le reutilizezi si la cel de-al doilea bebe daca il ai in plan. ☺
5. Achizitioneaza doar cateva piese vestimentare
Daca esti mamica pentru prima data este de inteles dorinta de a cumpara muuuuulte hainute pentru bebelusul tau. ☺ Nu exagera cu cantitatea insa, iti recomandam sa te opresti doar la cateva piese esentiale. Bebelusii cresc intr-un ritm uimitor de rapid, iar piesele vestimentare pe care tocmai le-ai cumparat in weekend s-ar putea sa nu ii mai incapa saptamana viitoare! In plus, cu siguranta ai sa primesti si destul de multe hainute in dar.
6. Cumpara lenjerie de patut din bumbac de calitate
Unele dintre cele mai utilizabile produse pentru bebelusul tau o sa fie paturica si lenjeria de patut. Le vei volosi zilnic si pentru o perioada lunga de timp. Din acest motiv iti recomandam sa nu faci economii de moment in acesta privinta. De preferat este sa achizitionezi paturici si lenjerii din bumbac de inalta calitate pentru a avea siguranta unei durabilitati mari si a unei calitati la cel mai inalt nivel. Astfel, nu vei fi nevoita sa arunci lenjeria dupa cateva spalari, iar in timp banutii economisiti se vor aduna cu siguranta.
7. Petrecerea bebelusului
Una dintre cele mai interesante modalitati de a economisi bani este petrecerea bebelusului! Sansele sunt mari ca prietenii sau rudele tale sa-ti aduca tot felul de cadouri in rodin sau la botez, de aceea iti recomandam ca aceasta petrecere plina de cadouri sa fie una calculata. Chiar daca ti se pare ciudat si ai tendinta de a nu da un raspuns concret, spune de fiecare data cand esti intrebata ce ai nevoie sau ce ai vrea sa primesti pentru bebelus. Asa te asiguri ca nu vei primi lucruri de care mai apoi nu te vei putea folosi si, bineinteles, vei economisii banii pe care i-ai fi dat pe toate acele lucrusoare. ☺
Toate aceste mici trucuri te vor ajuta sa economistesti destul de mult inca de la inceputul maternitatii. Bineinteles, ca adeseori te vei gasi cumparand tot felul de lucrusoare mai putin utile doar pentru ca sunt dragute, insa important este sa reusesti sa iti tii bugetul sub control. Personal, am ales sa nu fac exces, sa achizitionez doar ceea ce am folosit pentru copilasii mei si sa incerc pe cat posibil sa nu ma las ispitita de gama foarte larga de produse destinata bebelusilor si copiilor mici.
Sunt curioasa, tu ce strategii ai adoptat pentru a tine sub control bugetul familiei odata cu venirea pe lume a lui bebe? :)