Darul cel mai pretios oferit de Dumnezeu catre un cuplu este fara doar si poate un copil. Sa ai un copil sau mai multi este o adevarata bucurie insa bucuria aceasta vine la pachet si cu mai multe provocari si responsabilitati.
Din momentul in care o sa il ai pe bebe in brate, vei intelege ca viata ta capata un alt sens, iar prioritatile tale de acum ceva vreme se schimba. De atunci totul o sa se modifice: program, tabieturi, nevoi si mai ales prioritati.
Bebelusul proaspat sosit acasa are nevoie de ingrijire, atentie si multa iubire din partea familiei.
Azi o sa vorbim despre ingrijirea acestora in primele luni de viata. Este un subiect important si merita tratat ca atare.
Baita
Bebelusul are nevoie de baita, in medie de 2-3 ori pe saptamana. Pentru baita nou nascutului, se recomanda folosirea unor sapunuri, sampoane si produse de ingrijire speciale, iar aici ne referim la cele cu pH neutru. Temperatura apei este indicat sa fie intre 37-38 de grade Celsius, iar temperatura in camera de aproximativ 24-26 de grade. Pentru spalarea in sine, poti sa folosesti o manusa de baie sau un burete moale cu care sa poti ingriji zona capsorului, precum si restul corpului.
Ingrijirea unghiilor
Unghiile de la maini cresc foarte repede si sunt tare tare micute la inceput. Astfel, acestea trebuie taiate de regula doua ori pe saptamana, pentru a impiedica zgarierea accidentala. Miscarile bebelusului sunt inca necontrolate. Un moment bun pentru aceasta ,,operatiune'' poate sa fie timpul cand bebe doarme (atunci bebelusii sunt foarte linistiti) sau imediat dupa baita cand unghiutele sunt moi.
Ingrijirea ochilor, a nasului si a urechilor
Faceti toaleta ochilor cu ajutorul unor comprese sterile imbibate in ser fiziologic sau miniprosopele foarte blande ( cum sunt cele din bambus) Ochisorii se sterg ochii dinspre coltul extern spre cel intern.
Toaleta nazala se realizeaza tot cu ser fiziologic. Picurati in fiecare nara si curatati bland si cat mai putin deranjant pentru bebelus.
Toaleta bucala presupune stergerea cavitatii bucale cu o compresa sterila cu glicerina simpla. Se sterg gingiile, limba si partea interioara a obrajilor.
Urechiusele se curata si cestea in acelasi ritm. Se utilizeaza pentru acest scop mici betisoare, speciale pentru urechi ori tot miniprosopele din bambus sau bumbac ce se pot steriliza. Se curata doar pavilionul si partea externa a urechii. Insertia betisorului sau a oricarui alt obiect in interiorul urechii trebuie evitate. Secretia de ceara de la nivelul urechii este produsa de ureche pentru a proteja canalul si nu trebuie curatata.
Toaleta bontului ombilical
Toaleta bontului ombilical trebuie efectuata zilnic pana la caderea acestuia si inca 2-3 zile dupa ce bontul ombilical cade, pana la cicatrizarea completa. Inainte de detasare, bontul ombilical trebuie protejat de umezeala excesiva. La baita bontul se dezinfecteaza cu tampoane de vata sau betiosare cu vata imbibate cu alcool sanitar si se lasa in afara scutecului pentru a evita impregnarea cu urina si pentru a grabi uscarea si detasarea acestuia.
Parul bebelusului
Daca bebe are mai mult par, perierea se poate face dupa fiecare baita cu o perie moale. Nu se recomanda sa se utilizeze uscatorul de par deoarece se pot speria sau chiar si arde parul.
Schimbarea scutecului
Numarul de scaune variaza de la un copil la altul. In primele saptamani de viata scaunele sunt mai frecvente, uneori scaun dupa fiecare masa, asa ca ceea ce trebuie sa faci este sa schimbi scutecul ori de cate ori va fi necesar. I
Garderoba bebelusului
Pentru a evita alergiile, eruptiile si pentru a proteja sanatatea pielii iti recomand ca articolele de imbracaminte ale nou-nascutului si sugarului sa fie din bumbac, spalate cu detergent special pentru copii (hipoalergenic) si sa fie clatite abundent sau prelungit. Nu este recomandata utilizarea balsamului de rufe pentru lenejeria care vine in contact direct cu pielea nou-nascutului. Hainutele trebuie adaptate corect sezonului.
Pielea nou-nascutului si ingrijirea acesteia
Pielea bebelusului este fina, sensibila si fragila, motiv pentru care are nevoie de o ingrijire adecvata. Produsele pentru bebelusi trebuie sa fie avizate de medicii pediatri, sa fie testate din punct de vedere dermatologic, sa fie hipoalergenice si sa aiba, obligatoriu, PH neutru. In intervalul 0-3 luni se recomanda efectuarea unui masaj imediat dupa baita cu produse specifice. Dupa baie, pielea nu se sterge cu prosopul, ci se tamponeaza si apoi se lasa sa se usuce si sa respire cateva minute. Cu privire la pudra, se foloseste doar in cazuri exceptionale si la recomandarea pediatrului ( in cazul nou-nascutului se aplica recomandarea).
Informeaza-te ori de cate ori este nevoie si nu ezita sa ceri sfatul specialistului.
Draga noastra mamica, ai grija de bebelusul tau cu dragoste, aceste momente fiind un prilej extraordinar prin care se poate crea o legatura speciala intre tine si cel mic.
Imbratisari,
Andreea