In urmatoarea perioada, termenul de livrare a comenzilor este de 5-7 zile lucratoare. Facem tot posibilul ca a ta comanda sa ajunga in timp util!

Martisor, de la Obicei la Legende

Martisor, de la Obicei la Legende

  1. Martisoarele aduc noroc?
  2. De cand dateaza ideea de martisor?
  3. Legenda Martisorului
  4. Cat timp se poarta Martisorul?

1 Martie, Bine ai venit Primavara!

Odata cu trecerea in anotimpurile calde, intram in Luna Martisorului, darul care dateaza inca din stravechi si care simbolizeaza sosirea primaverii, trezirea la viata a naturii. Din obisnuinta sau nu, fiecare dintre noi a daruit cu ocazia zilei de 1 Martie un martisor, clasic sau actualizat tendintelor de astazi, aproapelui nostru.
Dar oare cati dintre noi stim ce simbolizeaza cu adevarat Martisorul?

 

1. Martisoarele aduc noroc?
Martisorul, generalizat la sate si orase, reprezinta o imbinare de doua snururi, unul alb si unul rosu, de care in prezent se leaga un obiect artizanal si reprezinta o ideee de cadou, cu ocazia sosirii primaverii. Simbol calendaristic al anotimpului vestit, martisoarele preconizeaza inca din stravechi norocul si fericirea celui ce-l poarta. La acest snur clasic se mai adauga si alte simboluri ale norocului precum: trifoi cu patru foi sau o potcoava.
                                          


2. De cand dateaza ideea de martisor?
Strabunici, bunici, parinti, copii si lista continua, dar oare cand a fost conceputa ideea de Martisor?
In antichitate, martisorul avea forma unor pietricele de culoare rosu si alb si erau inconjurate de un snur, purtat sub forma de colier la gatul oamenilor. Practic, culoarea rosie simboliza ''lupta'' acerba pe care natura o realiza in trecerea catre anotimpurile calde, iar culoarea de alb simboliza puritatea zapezii, a norilor. 
                                              


3. Legenda martisorului
Din traditia populara, 1 Martie este reprezentata de ziua Babei Dochia. Primele 9-12 zile ii sunt dedicate si poarta denumirea traditionala de ''Zilele Babei'' . Aceste zile ii corespund urcusului cu oile la munte a Babei Dochia, un urcus cu impact asupra renasterii sezoniere. 
Se spune din popor ca firul ce alcatuia Martisorul, ar fi fost tors chiar de Baba Dochia in timp ce urca la munte, drept indicator al zilelor ce se scurgeau. Intruchiparea celor doua snururi simboliza ''funia anului'', contrastul de nuante, -vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric.
Desprinsa din povesti, legenda s-a transformat pentru noi astazi intr-un obicei si o modalitate de a vesti sosirea Primaverii. Printre obiceiurile cunoscute, amintim faptul ca bunicii nostri purtau timp de 12 zile martisorul in piept,iar mai apoi il legau de un pom tanar, punandu-si o dorinta. Traditia spune ca, daca pomul era prosper in acel an, la fel urma sa fie si omul, iar dorinta indeplinita.


                                              



4. Cat timp se poarta martisorul?
In general, martisorul se poarta inca din prima zi a lunii Martie si pana la finalul acesteia. In traditie, martisorul se daruia in prima zi a lunii, inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor, fete si baieti deopotriva, si se purta la mana. Semnificatia acestuia era una importanta, sugera un an prosper, plin de belsug, trecerea catre anotimpurile calde si senine.

Cu alte cuvinte, traditia Martisorului este o dovada a existentei acestuia pe meleagurile romanesti si a importantei pe care ai nostrii strabuni o puneau pe obiceiuri.
Acum ca stii in detaliu ce presupune sarbatoarea martisorului, simbol calendaristic al primaverii, suntem curiosi:
Tu cat timp si cum porti Martisorul in piept,la mana sau pe post de colier?
Preferi un martisor clasic sau te gandesti la ceva mai modern, desprins din zilele noastre?


Te invitam sa ne pasesti pragul, descopera lumea ''Paturica fermecata'' si alege un ''martisor'' pentru al tau copil..
Hai in comunitatea noastra unde te asteapta o multime de sfaturi si idei de ingrijire a celor mici : 

 

 
Numeroase imbratisari..







 

Suport clienti 09:00 - 17:00

0749324677 office@paturicafermecata.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!