-
La cate grade se spala lenjeria de pat in functie de material ?
-
La cate grade se spala lenjeria de pat pentru a-si mentine culoarea?
-
Greseli pe care sa nu le faci cand speli lenjeria de pat.
Un mediu curat, o camera reimprospatata, un asternut moale cu un miros imbietor de ''proaspat spalat'' iti poate aduce starea de bine si cu siguranta te bucuri de fiecare data atunci cand te retragi in patul comod si te acoperi cu lenjeria ta preferata. Daca arata ca noi si daca si-au pastrat finetea, vei avea parte de un confort sporit in timpul somnului.
Modul de spalarea a unei lenjerii de pat de cele mai multe ori provoaca controverse si confuzie.Toate lenjeriile de pat din fibre naturale au un procent decontractie la prima spalare, in general între 2 – 9%, in functie de tipul fibrei acesteia ( bumbacul se contracta mai putin, pe cand inul se contracta mai mult la prima spalare).
Atunci cand achizitionezi un set de lenjerie de pat trebuie sa iei in considerare si acest procent de contractie la spalare, asigurandu-te astfel ca se potriveste in continuare pernelor si pilotei pe care o folosesti. Daca iti doresti sa speli o lenjerie corect, asemeni unui ''profesionist'' ramai cu mine in cele ce urmeaza, iti voi da cateva sfaturi care iti vor fi de mare folos.
1. La cate grade se spala lenjeria de pat in functie de material?
Cand vorbim de procesul de spalare, intrebarea comuna are un singur raspuns corect si anume: verifica eticheta produsului. De cele mai multe ori producatorul iti asigura instructiunile de spalare pentru ca isi doreste ca durata de viata si calitatea produsului sa se pastreze mult timp. Cu certitudine are teste in spate care ii ofera credibilitate in acest sens. Daca eticheta nu prezinta instructiuni, incearca sa te informezi de pe site-ul lenjeriei comandate. Iti prezentam mai jos o serie de materiale din care poate fi confectionata o lenjerie si gradele aferente procesului de spalare.
- Lenjeria de pat din bumbac satinat.
Bumbacul satinat este un material fin, alunecos si se aseamana la atingere cu matasea.Cu rezistenta pe termen indelungat, se recomanda ca spalarea lenjeriilor din acest material sa se efectueze la temperatura de 60 grade Celsius. De asemenea, nu uitati sa verificati si eticheta produsului, pentru a vedea ce iti sugereaza si producatorul.
- Lenjeria de pat din bumbac 100%
Asternuturile din acest material sunt printre cele mai bine vandute, dar tot cu privire la acest material se fac o multitudine de greseli cu privire la spalare. Bumbacul poate intra la apa atunci cand spalarea se face la temperaturi exagerate,iar calitatea culorilor se poate pierde in timp. Producatorii recomanda spalarea la temperaturi cuprinse intre 30-60 grade Celsius, in functie de densitatea tesaturii si felul produsului.
-
Lenjeria de pat din bambus
Acest material este dedicat persoanelor care se confrunta cu probleme de transpiratie, pentru ca fibrele de bambus absorb foarte bine umezeala si ajuta la mentinerea unei temperaturi constante a corpului. Spalarea lenjeriilor din bambus se realizeaza la temperaturi de 30 de grade Celsius. Bambusul iubeste apa rece!
- Lenjeria de pat din in
Ideal si matasos, inul permite pielii sa respire corespunzator si are o prospetime aparte. Producatorii recomanda spalarea asternuturilor din in la temperaturi de maxim 40 de grade Celsius.
- Lenjeria de pat din matase
Material descris a fi unul luxuriant, elegant si care ofera rasfat celui ce doarme intr-o astfel de lenjerie. Placut la atingere, asigura asternutului tau o catifelare aparte si are beneficii asupra pielii datorita continutului ridicat de proteina. Lenjeriile de pat din matase sunt considerate ''sensibile'', iar spalarea lor este recomandata de facut la o temperatura de maxim 30 de grade Celsius, iar uscarea sa fie in aer liber.
2. La cate grade se spala lenjeria de pat pentru a-si mentine culoarea?
-
Chiar daca folosesti un detergent special, observi de cele mai multe ori ca lenjeria ta preferata isi pierde calitatea culorilor. Pentru a te asigura ca iti mentii lenjeria ca ''noua'', spalarea trebuie facuta la o temperatura de 40 de grade Celsius. Daca lenjeriile au pete, utilizeaza solutii speciale si pune lichidul sau pudra de curatat doar pe bucata de material cu probleme. Intotdeauna spala lenjeria de pat intoarsa pe dos, pentru a proteja culorile si a preveni scamosarea. Evita sa folosesti detergenti duri care pot deteriora calitatea tesaturii.
3. Greseli pe care sa nu le faci cand speli lenjeria de pat
-
Speli lenjeria la temperaturi gresite. Ai pierdut eticheta sau nu o gasesti si se intampla sa speli o lenjerie la 60 de grade Celsius si nu la 30 de grade, cum era recomandat. Descoperi ulterior un rezultat nu tocmai placut si constati ca fie materialul s-a miscorat, fie culoarea nu mai este vie. Citeste mereu eticheta, iar daca aceasta lipseste incearca sa te informezi online. Sfatul profesionistilor este de a nu mari viteza de centrifugare.
-
Folosesti detergenti gresit. Alege detergentul in functie de culoarea lenjeriei. Un detergent pentru cele colorate si un altul pentru lenjeriile albe, iar cu atat mai mult unul special pentru fibre de culoare neagra. Incearca sa nu le amesteci pentru a nu avea parte de surprize.
-
Umpli prea mult masina de spalat. Umplerea masinii de spalat ca un tramvai la ora de varf este o greseala care trebuie evitata. Textilele, pe langa faptul ca sunt excesiv sifonate , nu se pala si nu se clatesc in mod adecvat.
-
Spalarea lenjeriei de pat impreuna cu prosoapele. Stim ca prosoapele pierd deseori la spalare scame si in mod natural lenjeria va prelua aceste rezduri la spalare. Alege sa eviti combinarea celor doua categorii.
Daca iti doresti o lenjerie curata si spalata corespunzator asigura-te ca citesti instructiunile lasate de producator si evita sa faci greselile de prezentate mai sus. Informeaza-te cu privire la material, la modul de spalare, cel de uscare precum si daca poti folosi albitori sau nu, pentru a nu deteriora aspectul lenjeriilor.
Hai in comunitatea noastra pentru a afla si alte sfaturi importante despre tesaturi si ingrijirea acestora :
https://bit.ly/3KmAK4J