Daca noi mamicile am avea posibilitatea sa realizam o inventie, aceasta ar fi cu siguranta un traducator pentru bebelusi, nu-i asa? ☺
Nou-nascutii plang tot timpul ... iti poti imagina cat de usor ar fi sa stii imediat ce inseamna fiecare strigat? Dar, din pacate nu merge asa. Exista mai multe motive pentru care copilul nou-nascut plange iar o parte din provocarea parintilor consta in a invata sa inteleaga ce inseamna fiecare scancet. Aminteste-ti ca acesta este singurul mod in care bebelusul iti poate transmite nevoile sale, iar daca plange nu inseamna ca este neaparat ceva rau.
Sa iti auzi bebelusul plangand poate sa devina frustrant astfel sa gasiti modalitati de comunicare cu bebelusul vostru poate fi de real ajutor in a stabili o legatura mai profunda cu acesta.
Bineinteles ca un nou-nascut este prea micut pentru a sti cum functioneaza cuvintele si limbajul, dar bebelusii sunt capabili sa inteleaga alte cai de comunicare.
Care sunt acestea si cum sa le folosesti pentru a-ti intelege mai bine copilul? Iti spunem noi acum.
Iata sase modalitati inedite de a comunica cu bebelusul tau.
- Expresia fetei
Unul dintre lucrurile preferate ale copilului tau nou-nascut este chipul tau! Bebelusii isi petrec multa parte din timp observand lumea din jurul lor. Arata-i bebelusului ca adoratia este reciproca, tot ce trebuie sa faci este sa mentii contactul vizual, zambetul si fericirea de pe chipul tau si al lui.
Oricat de micut este copilul, el poate deja sa inteleaga emotiile si poate intelege emotia pe care incerci sa o transmitii. Asa ca priveste-ti copilul cu drag si zambeste-i des. In acest fel, poti sa acorzi o atentie deosebita expresiilor faciale si sa ii descifrezi emotiile.
- Lectura
Cititul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face cu copilul tau! Chiar daca este inca prea mic pentru a citi sau chiar a intelege cuvinte, citirea cartilor si a povestilor pentru bebelusi are multe beneficii semnificative precum dezvoltarea limbajului si a abilitatilor sociale. Prin citire, ei pot invata arta ascultarii si transmiterii emotiilor prin vorbire si mai ales intonatie. Cititul este, de asemenea, o modalitate buna de a petrece timp special cu micutul tau si de a crea o legatura profunda cu acesta.
- Imitatul
Un alt lucru pe care il poti face pentru a incepe procesul de comunicare intre tine si bebe este sa incepi sa il imiti. Imitatia (care este, de asemenea, un instrument vital de invatare pentru copilul tau) arata copilului tau ca acorzi atentie la ceea ce face si spune. Cu alte cuvinte, imitatia este o modalitate excelenta de a-i spune copilului tau ca tot ceea ce face are importanta.
Poti imita si cu ajutorul interjectiilor. Daca bebele raspunde repetandu-si vocalizarile sau facand altele, atunci faci deja o conversatie in doua sensuri! Prin aceasta metoda, copilul tau invata comunicarea si ca aceasta are un tipar. Poti imita, de asemenea, miscarile, gesturile si expresiile faciale pentru comunicarea non-verbala care este si ea foarte importanta pentru amandoi, atat acum cand bebele este micut,cat si atunci cand acesta va creste.
- Povestitul
Stim cat de ocupata esti in postura de proaspata mamica, de aceea nu este o problema daca nu apuci zilnic sa ii citesti povestioare bebelusului tau. Intr- o zi aglomerata este sufienta si o simpla conversatie cu bebe in care tu, mamica lui, ii povestesti cum ti-ai desfasurat ziua sau ce planuri mai ai pe ziua de astazi.
Copilul tau adora sa-ti priveasca chipul, asa cum ii place sa asculte si vocea ta! Asa ca, vorbeste mult cand bebe este treaz si asigura-te ca folosesti o voce calda si iubitoare. Ii poti spune pur si simplu ca speli vasele sau aspiri covorul din camera.
Daca te afli intr-un moment de odihna si nu faci nimic special, ii poti enumera bebelusului cateva elemente aflate in jur . Cu cat vorbesti mai mult, cu atat mai rapid copilul tau poate dobandi abilitati lingvistice!
5.Muzica si cantecele de leagan
Nu iti face griji daca nu esti cel mai bun cantaret din lume. Copilului tau nu ii pasa! Pur si simplu adora sa iti asculte vocea, indiferent cum suna. Profita de aceasta „putere” speciala si canta cat doresti.
- Limbajul semnelor bebelusului
In cele din urma, exista o abordare de comunicare care a devenit mai populara in randul noilor parinti moderni si aceasta este limbajul semnelor pentru copii. Limbajul semnelor bebelusului se refera la setul de gesturi de manuta care simbolizeaza cuvintele, pe care le poate transmite bebelusul.
Similar cu limbajul semnelor, trebuie sa ai un set consistent de semne care sa corespunda cuvintelor. Iti vei invata copilul limbajul semnelor spunand cuvantul si facand semnul corespunzator in acelasi timp, si apoi facand actiunea imediat dupa. De exemplu, daca il inveti semnul pentru lapte, atunci trebuie sa spui cuvantul „lapte”, faci gestul care simbolizeaza „lapte” in acelasi timp si apoi oferi copilului lapte.
Este nevoie de multa rabdare pentru a invata copilul limbajul semnelor, dar multi parinti raporteaza succes in acest demers. Cel mai bine este sa astepti pana cand copilul tau are in jur de 4 luni pentru a incepe sa il inveti un astfel de limbaj.
Cand o sa vorbesti pentru prima data cu copilul tau este posibil sa te simti ciudat si poate chiar penibil datorita faptului ca el nu o sa iti poata raspunda in acelasi mod. Bebelusul tau o sa invete si o sa observe bazele unei comunicari adecvate cu ajutorul acestor 6 moduri de interactiune detaliate mai sus, asa ca pune-le in practica si o sa vezi cum bebele tau se va simti pretuit si iubit