Alaptarea - 5 Mituri Periculoase

Alaptarea - 5 Mituri Periculoase

      Sarcina este o perioada de bucurie, entuziasm, emotie si fericire. Aceasta etapa vine insa la pachet cu numeroase schimbari, emotii, trairi ce indirect si involuntar afecteaza starea de bine a viitoarei mamici.
Miturile legate de cresterea nou-nascutului, de alaptat sau alte subiecte cu si despre bebelusi difera de la o generatie la alta, iar credintele populare sunt deseori luate in calcul de catre viitorii parinti.
Din dorinta de a le oferi bebelusilor tot ce este neccesar, atunci cand vine vorba de alaptat, mamicile se informeaza din diferite surse, pentru a se asigura ca procesul este unul corect.  Uneori acestea constata ca pot fi pareri sunt pro si contra.
Sfaturile bunicilor, ale cunoscutilor sau a celor din jurul nostru reprezinta inca o sursa de "informare" pentru mamici atunci cand vorbim de alaptare.
Berea creste fluctuatia laptelui, alaptatul se realizeaza din 3 in 3 ore, trebuie sa mananci cat pentru 2 sunt putinele din miturile ce circula pe internet sau in viata cotidiana.
Dar oare cate sunt adevarate? Sunt doar mituri sau reprezinta realitatea distorsionata a fiecarei mamici?
Stai aproape, in continuare vom " descoase" cele mai cunoscute mituri despre alaptare.

1. Copii trebuie alaptati din 3 in 3 ore, nu la cerere- fals
 Probabil acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri pe care tu ca viitoare mamica, sau proaspata mamica l-ai auzit. Dar oare cat de adevarat este acest mit asupra unei alaptari eficiente?
Specialistii recomanda ca alaptarea sa se faca la cerere si nu dupa un program riguros, fix. Noi mancam atunci cand ne este foame si mai putin la program. La fel sunt si bebelusii atunci cand organismul simte nevoia de a-si incarca bateriile, acestia isi vor manifesta dorinta, care in primele luni este simbolizata de plans sau o stare de agitatie. Reducerea frecventei de alaptare, introducerea lichidelor pentru a respecta cerintele mitului, poate duce pe termen lung la o alaptare deficitara si la ingreunarea procesului. Acest fapt nu poate avea drept consecinte decat intarcarea precoce.

2. Alimentatia mamei influenteaza aparitia colicilor bebelusului- posibil
Bebelusii reactioneaza diferit la fiecare aliment pe care mamica il consuma. Pentru a nu aduce probleme digestive copiilor, se recomanda testarea anumitor alimente pentru a vedea daca bebe are schimbari de stare, agitatie. Incearca sa eviti alimentele mult prea procesate, care fermenteaza, condimentele sau cele care pot duce la balonare. Daca acorzi o atentie sporita alimentatiei, vei vedea ca al tau bebelus nu va resimti efecte negative si alaptarea va fi un succes. Medicul este persoana cea mai potrivita sa iti dea sfaturi alimentare sigure. 

3. Consumul de bere si ceapa creste lactatia mamei.
Specialistii recomanda evitarea alcoolului pe perioada alaptarii, deoarece aceasta substanta ajunge rapid in laptele matern si inevitabil va ajunge si va afecta bebelusul. Alcoolul are efecte negative asupra organismului in general, dar in special asupra bebelusilor. Chiar si o cantitate nesemnificativa poate duce la consecinte total neplacute caracterizate de tulburari in dezvoltare. De aceea, evita pe cat posibil aceasta bautura si oricare alta alcoolica.
Ceapa pate modifica gustul laptelului, iar cel mic poate refuza sa mai manance, datorita gustului nou de care nu este obisnuit. Este indicat, mamico sa consumi la inceput o cantitate mai mica pentru a evdea daca al tau copil este afectat sau nu.

4.Daca copilul plange inseamna ca nu se satura sau laptele nu este bun
Exista o multitudine de motive pentru care copii plang. De retinut este ca ai nostri copii nu plang doar de foame. Plansul poate avea numeroase cauze precum: colicii, agitatia, senzatia de separare fata de mama, medicatia daca este cazul si asa mai departe. Lipsa lapteului este foarte rar intalnita la mamicile care alapteaza constant, se hanesc corespunzator si ii dau copilului sa manance ori de cat ori acesta simte nevoia. Daca inca stai cu grija in privinta satietatii copilului uite cateva indicii care iti vor arata ca al tau micut a mancat suficient si ca laptele este perfect pentru nevoile organismului sau.
- copilul este multumit dupa supt si uda cel putin 5-6 scutece pe zi.
- are scaune corespunzatoare
- creste in greutate si lungime conforme cu parmetrii normali.
- este alaptat la cerere
- incheie singur procesul de hranire.

5. Daca mama naste prin cezariana, aceasta nu va avea lapte.
Nasterea prin cezariana este o procedura chirurgicala prin care bebelusul este scos din burtica mamei. Parerile sunt pro si contra, insa felul nasterii nu afecteaza lactatia mamicii. Este adevarat ca lactatia poate intarzia dupa nasterea prin cezariana, copilul de cele mai multe ori este hranit cu lingurita sau alt dispozitiv medical pana cand mamica va fi pregatita sa alapteze. Cu cat atasarea la san va fi mai rapida cu atat lactatia va fi mai eficienta si debutul va fi unul rapid. Amanarea acestui moment poate duce la o stimulare mai scazuta si la deficiente in procesul de alaptare. Asadar, si mamele care aleg nasterea prin cezariana sau sunt nevoie sa aleaga aceasta metoda, pot alapta si au suficient lapte.   

Cu alte cuvinte, miturile sunt multe si se intind pe mai multe categorii, insa adevarul este ca fiecare corp este diferit si reactioneaza diferit. Alaptarea este un proces ce necesita atentie sporita, rabdare si vointa. Nu-ti fa griji daca nu reusesti din primele incercari, nimeni nu s-a nascut invatat insa este important sa nu renunti. Acorda o atentie sporita miturilor pe care le consideri benefice si ia in calcul doar parerile specialistilor, medicina evolueaza constant, credintele populare sunt aceleasi dintodeauna.
Pentru a-ti faciita procesul de alaptare noi te invitam sa descoperi pernuta noastra destinata acestui moment unic din viata ta. Nimic nu trebuie sa stea in calea acestei etape, durerile si disconfortul pozitiei acum vor fi de trecut cu ajutorul acestei pernute.
        

Ne revedem curand, asteptam parerile tale despre alaptat si miturile pe care le-ai mai auzit de-a lungul timpului pe grupul Paturica Fermecata.
Ne revedem curand..

 

 

Suport clienti 09:00 - 17:00

0749324677 office@paturicafermecata.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!